Naleśniki razowe ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 8 osób

Naleśniki możemy dodatkowo podać z brokułami z wody lub ulubionym sosem np. czosnkowym. Te naleśniki świetnie się odgrzewają.

  • 45 min
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • • NALEŚNIKI (8-10 sztuk):
    • 2 jajka,
    • szczypta soli,
    • 1 i ¼ szklanki mleka,
    • 1 i ¼ szklanki wody,
    • Olej do smażenia,
    • NADZIENIE:
    • 300g 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej,
    • pieczarek,
    • 1 cebula,
    • 2 ząbki czosnku,
    • 160g pomidorów suszonych (odsączonych z oleju),
    • 200g świeżego szpinaku,
    • 80g żółtego sera,
    • Sól,
    • Pieprz,
    • Olej do smażenia,
    • DODATKOWO:
    • masło do smażenia,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Naleśniki

Naleśniki razowe ze szpinakiem i suszonymi pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. NALEŚNIKI: Wszystkie składniki na naleśniki miksujemy ze sobą aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto odstawiamy na 30 minut, aby odpoczęło. Po tym czasie na patelni smażymy cienkie naleśniki.
    Farszem nadziałam 7-8 naleśników, a resztę podałam z dżemem.
    NADZIENIE: Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Pieczarki kroimy w plasterki. Pomidory suszone kroimy w paseczki. Ser żółty ścieramy na grubych oczkach tarki.
    Na suchą patelnie wkładamy szpinak. Podgrzewamy go chwilkę aż do zwiędnięcia. Następnie szpinak wyjmujemy na deskę, a gdy ostygnie to siekamy go z grubsza.
    Następnie na patelnię wlewamy 1 łyżkę oleju i szklimy cebulę. Pod koniec smażenia dodajemy czosnek. Kolejno dodajemy pieczarki. Smażymy wszystko razem do momentu aż cała woda z pieczarek odparuję. Wówczas dodajemy suszone pomidory i podgrzewamy razem jeszcze 1 minutę. Patelnię zdejmujemy z ognia. Zawartość patelni studzimy, a następnie dodajemy szpinak i żółty ser. Mieszamy do połączenia składników. Doprawiamy farsz solą i pieprzem do smaku.
    Farszem nadziewamy naleśniki. Naleśniki składamy w koperty. Następnie podgrzewamy je na suchej patelni lub obsmażamy na rumiano na maśle.
    Życzę smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka razowa Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować