Naleśniki razowe ze szpinakiem i suszonymi pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.NALEŚNIKI: Wszystkie składniki na naleśniki miksujemy ze sobą aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto odstawiamy na 30 minut, aby odpoczęło. Po tym czasie na patelni smażymy cienkie naleśniki.
Farszem nadziałam 7-8 naleśników, a resztę podałam z dżemem.
NADZIENIE: Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Pieczarki kroimy w plasterki. Pomidory suszone kroimy w paseczki. Ser żółty ścieramy na grubych oczkach tarki.
Na suchą patelnie wkładamy szpinak. Podgrzewamy go chwilkę aż do zwiędnięcia. Następnie szpinak wyjmujemy na deskę, a gdy ostygnie to siekamy go z grubsza.
Następnie na patelnię wlewamy 1 łyżkę oleju i szklimy cebulę. Pod koniec smażenia dodajemy czosnek. Kolejno dodajemy pieczarki. Smażymy wszystko razem do momentu aż cała woda z pieczarek odparuję. Wówczas dodajemy suszone pomidory i podgrzewamy razem jeszcze 1 minutę. Patelnię zdejmujemy z ognia. Zawartość patelni studzimy, a następnie dodajemy szpinak i żółty ser. Mieszamy do połączenia składników. Doprawiamy farsz solą i pieprzem do smaku.
Farszem nadziewamy naleśniki. Naleśniki składamy w koperty. Następnie podgrzewamy je na suchej patelni lub obsmażamy na rumiano na maśle.
Życzę smacznego
Komentarze