Racuchy z czereśniami dla kasi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wiśnie myjemy, drylujemy i zostawiamy do odsączenia na sicie .
2.Do miski wkładamy rozkruszone drożdże i zasypujemy cukrem . Gdy się rozpuszczą dodajemy letnie mleko i 2 łyżki mąki .Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce aż rozczyn podrośnie .
3.Resztę mąki wsypujemy do miski , dodajemy jajko ,szczyptę soli oraz wyrośnięty rozczyn.Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce aż ciasto podrośnie o dwie objętości .Odsączone czereśnie dodajemy do wyrośniętego ciasta i mieszamy .Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany .
4.Na rozgrzany olej nakładamy małe porcje ciasta ( racuszki na patelni szybko rosną ) i smażymy do uzyskania ładnego koloru . Odsączamy na papierowym ręczniku .
Komentarze