Racuchy z czereśniami dla Kasi

4.49 (148 ocen)

  • 60 min

Smakują wybornie i robi się je błyskawicznie .Sąsiadka Kasia prosiła o przepis więc nie mogłem odmówić :)

  • 60 min

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
    1 szklanka mleka
    1 jajko
    1/2 kostki drożdży
    3 łyżki cukru
    szczypta soli
    olej do smażenia
    cukier puder do posypania
    30 dag czereśni
Wystaw ocenę:

4.49 (148 ocen)

Zobacz również:

Desery

Racuchy z czereśniami dla kasi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Drylujemy wisienki. 1. Wiśnie myjemy, drylujemy i zostawiamy do odsączenia na sicie .
  • Robimy rozczyn. 2. Do miski wkładamy rozkruszone drożdże i zasypujemy cukrem . Gdy się rozpuszczą dodajemy letnie mleko i 2 łyżki mąki .Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce aż rozczyn podrośnie .
  • Dodajemy do wyrośniętego ciasta wiśnie. 3. Resztę mąki wsypujemy do miski , dodajemy jajko ,szczyptę soli oraz wyrośnięty rozczyn.Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce aż ciasto podrośnie o dwie objętości .Odsączone czereśnie dodajemy do wyrośniętego ciasta i mieszamy .Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany .
  • Smażymy na średnio rozgrzanym oleju . 4. Na rozgrzany olej nakładamy małe porcje ciasta ( racuszki na patelni szybko rosną ) i smażymy do uzyskania ładnego koloru . Odsączamy na papierowym ręczniku .
  • Posypujemy cukrem pudrem. 5. Po przestygnięciu oprószamy cukrem pudrem . Smacznego.

Porady

Do racuchów można stosować ulubione owoce sezonowe . Z podanych składników otrzymujemy 12-14 pysznych racuchów .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować