Rabarbarowo-tymiankowy bałagan

0 (0 ocen)

  • 25 min

Jedno z moich ulubionych połączeń rabarbar i bita śmietana, tu o subtelnym aromacie tymianku z chrupiącymi słodkimi bezami - poezja :

  • 25 min

Składniki:

  • 4-5 łodyg rabarbaru
    1 gałązka tymianku
    3 małe bezy
    200 ml śmietany 30%
    1,5 łyżki cukru pudru
    ½ łyżeczki soku z limonki
    ½ szklanki cukru
    ½ szklanki wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Beza Bita śmietana

Rabarbarowo-tymiankowy bałagan - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do rondelka wsypujemy cukier wlewamy wodę, dodajemy gałązkę tymianku i zagotowujemy. Kiedy cukier się rozpuści, dodajemy obrany i pokrojony w nieduże kawałki rabarbar – gotujemy 5 minut – odstawiamy do wystygnięcia.

    Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, dodając pod koniec cukier puder i sok z limonki. Połowę przestudzonego rabarbaru mieszamy z ubitą śmietaną. Na miseczki lub do szklaneczek nakładamy porcję śmietany z rabarbarem.

    Na śmietanę wykładamy rabarbar, a na niego kruszymy bezy, wszystko polewamy delikatnie powstały w trakcie gotowania rabarbaru syropem, posypujemy listkami tymianku i serwujemy.

    Jeśli deser ma być podany później bezy kruszymy dopiero przed podaniem ; )
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Rabarbar Tymianek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować