Quiche z porem i szynką

4.5 (163 ocen)

  • 45 min

Quiche (czyt. kisz) to bardzo popularne danie w Belgii. Od 3 lat mieszkam w Brukseli i bardzo polubiłam tamtejszą kuchnię.

  • 45 min

Składniki:

  • - płat ciasta francuskiego
    - 5 małych porów (tylko białe części) pokrojonych w plastry
    - 15 dag szynki pokrojonej w kostkę
    - 15 dag żółtego sera - startego
    - 4 jaja
    - 4 - 5 łyżek śmietany kremówki
    - łyżeczka masła
    - łyżeczka oliwy
    - sól i pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (163 ocen)

Quiche z porem i szynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dno i boki formy do tarty oprószyć mąką. Wylepić formę ciastem francuskim. Ciasto nakłuć widelcem. Piec 15 min w temp. 220 st. C. Pokrojone pory zeszklić na oliwie (ważne, żeby nie przybrały brązowego koloru). Odstawić do ostygnięcia. Jaja wbić do miski, doprawić solą, pieprzem i ubić. Dodać pory, szynkę, żółty ser oraz śmietanę. Dokładnie wymieszać i przelać na podpieczone ciasto. Piec 20 min. w 200 st. C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie Jajka Por Szynka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Francuska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować