Pyzy ziemniaczane z mięsem i cebulką

4.5 (176 ocen)

  • 60 min

Mrożone pyzy często są robione z mięsa niewiadomego pochodzenia, często rozpadają się podczas gotowania, a domowe są dużo smaczniejsze i pewniejsze, poza tym, nie tak skomplikowane w przygotowaniu, jak mogłoby się wydawać. A jak smakują!!! :-)

  • 60 min

Składniki:

  • CIASTO:

    około 2 kg ziemniaków
    1 jajko
    mąka ziemniaczana
    sól


    FARSZ:

    około 30 dkg mięsa mielonego (ja akurat w lodówce miałam indycze)
    reszta farszu z cebularzy "po dęblińsku" (zostało mi trochę, więc dodałam do mięsa)
    olej
    cebula (opcjonalnie)

Wystaw ocenę:

4.5 (176 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pyzy

Pyzy ziemniaczane z mięsem i cebulką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy, połowę gotujemy w lekko osolonej wodzie, drugą połowę ścieramy na tarce jak na placki ziemniaczane.

    Ugotowane ziemniaki rozbijamy kopystką na gładko (bądź jeśli ktoś posiada, to przepuszczamy przez praskę), utarte surowe odsączamy na sitku nad miską bądź talerzem i zostawiamy jeszcze na parę minut do całkowitego odcieknięcia (ewentualnie wkładamy do bawełnianej ściereczki i wyciskamy z całego soku).
    Soku nie wylewamy, zostawiamy, aby się ustał (na dnie naczynia zbierze się skrobia).

    W międzyczasie przygotowujemy farsz, czyli: mięso mielone podsmażamy na odrobinie oleju, delikatnie solimy i pieprzymy, dodajemy cebulkę pokrojoną w kostkę (bądź też farsz z cebularzy - w tym przypadku mięso solimy i pieprzymy naprawdę delikatnie, ponieważ farsz jest dość dobrze doprawiony), osączamy z nadmiaru tłuszczu na sitku.

    Łączymy ze sobą jedne i drugie ziemniaki, mieszamy, następnie dzielimy gotową masę na cztery części, jedną część wyjmujemy, w to miejsce wsypując mąkę ziemniaczaną, skrobię z miseczki i jajko. Dodajemy czwartą część ziemniaków i wyrabiamy wszystko na gładką masę, formujemy pyzy, do środka wkładając odrobinę farszu.

    Jeśli ciasto nie będzie się dobrze "kleiło", można dosypać jeszcze odrobinę mąki ziemniaczanej (wszystko zależy tak naprawdę od gatunku ziemniaka - z moich skrobi było niewiele).
    Gotowe pyzy wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy (w zależności od wielkości około 7-10 minut od wypłynięcia).
    Podajemy z cebulką przesmażoną z wędliną lub boczkiem - jak kto woli bądź co kto ma w lodówce w danej chwili.

    P.S. Ten ostatni "klusek" wykonał mój facet dla naszej czworonożnej córci Layli.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować