Krokiety z mięsem, kapustą i grzybami

4.5 (143 ocen)

  • 60 min

Krokiety powstały w chwili, gdy już zabrakło pomysłów na inne niż tradycyjne wykorzystanie kapusty kiszonej, mięsa i grzybków, robione pierwszy raz w życiu, ale wyszły bardzo dobre.

  • 60 min

Składniki:

  • CiIASTO NALEŚNIKOWE:

    4 jajka
    2 szklanki mleka
    3 szklanki mąki
    1 szklanka wody
    szczypta soli
    olej do smażenia
    (jeśli ciasto wyjdzie za gęste, dolewamy trochę wody, jeśli za rzadkie, dosypujemy mąki)

    FARSZ:

    mięso mielone indycze - około 1,20kg (może być również wieprzowe, ja dysponowałam akurat takim)
    ok. 80dkg kapusty kiszonej
    1 duża cebula
    mały słoik (ok.340g) marynowanych grzybków (można je zastąpić również pieczarkami surowymi bądź marynowanymi)
    olej do smażenia
    sól
    pieprz
    2 jajka
    bułka do panierowania krokietów
Wystaw ocenę:

4.5 (143 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Krokiety z mięsem, kapustą i grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto połączyć i usmażyć w miarę cienkie naleśniki (nie podsmażać ich zbyt mocno - będą jeszcze podsmażane po uformowaniu krokietów).
    Cebulkę pokroić w kostkę i usmażyć wraz z mięsem delikatnie doprawiając solą i pieprzem. Całość odsączyć na durszlaku z nadmiaru oleju. Kapustę odcisnąć (jeśli jest zbyt kwaśna - przepłukać wodą) i pokroić, grzybki dobrze przepłukać w ciepłej wodzie z zalewy, pokroić w kostkę (w przypadku surowych pieczarek - pokroić je w kostkę bądź zetrzeć na tarce na grubych oczkach i podsmażyć na odrobinie masła tak, żeby odparowała woda). Kapustę wraz grzybkami podsmażyć na odrobinie oleju, aż się delikatnie zeszkli.

    Mięso wraz z cebulką połączyć z kapustą z grzybkami, wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem.
    Naleśniki smarować farszem (mniej lub więcej - zależy, jak kto lubi - my wolimy więcej happy2), zwijać najpierw boki, potem przód.
    Maczać krokiety w jajku, potem obtaczać w bułce tartej, smażyć na złoty kolor, na małym ogniu, z obu stron.
    Podawać z czystym czerwonym barszczem lub bulionem grzybowym do popicia - jak kto woli.

Porady

Nam zbrakło ciasta przy takiej ilości składników na farsz, więc od razu proponuję zrobić go więcej - z podanej ilości farszu wyszło nam 15 całkiem sporych krokietów.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować