Pyzy ziemniaczane z cebulką i parówką

5 (6 ocen)

  • 35 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Tradycyjne polskie danie z dodatkiem zasmażanej cebulki z parówką ,które smakuje wybornie.Można je podawać w wielu odsłonach.

  • 35 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ziemniaki ugotowane -500 g
    Ziemniaki surowe -1500 g
    Skrobia ziemniaczana -2 łyżki
    sól
    łyżka oleju
    cebula-2 sztuki
    parówka-1 sztuka
Wystaw ocenę:

5 (6 ocen)

Zobacz również:

Pyzy

Pyzy ziemniaczane z cebulką i parówką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ugotowane ziemniaki dokładnie odsącz z wody i zmiel.
    Surowe ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach i wyciśnij je porcjami z płynu za pomocą gazy .Płyn odstaw na później.
    Do miski włóż zmielone ziemniaki, surowe ziemniaki oraz dwie łyżki skrobi ziemniaczanej.
    Z miski z płynem po odciśnięciu ziemniaków wylej wodę. Zbierz powstały na dnie biały osad ,a następnie dodaj do miski z ziemniakami.
    Całość wymieszaj i dopraw solą.W garnku zagotuj wodę z dodatkiem soli.
    Z masy ziemniaczanej uformuj około 25 kulek wielkości orzecha włoskiego.Następnie gotuj partiami po 7-8 kulek. Gdy wypłyną, gotuj jeszcze przez 3 minuty.Odcedzone przekładaj na talerz.
    Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę razem z parówką i podsmaż na patelni na łyżce oleju.Zasmażką polej pyzy.Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki Skrobia ziemniaczana Parówki Cebula

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować