Pomidorowa fasolówka z makaronem

0 (0 ocen)

  • 60 min

Ciekawa odmiana tradycyjnej pomidorówki dla szukających nowych smaków.

  • 60 min

Składniki:

  • duża cebula
    pół większego selera
    2-3 łyżki oleju
    koncentrat pomidorowy (dość sporo)
    3-4 ząbków czosnku
    łyżeczka suszonego oregano
    zioła prowansalskie (użyłam mieszanki Kotanyi w składzie rozmaryn, tymianek, cząber, bazylia, estragon - każda firma ma własny indywidualny skład)
    czosnek granulowany (w razie potrzeby)
    2 puszki białej fasoli
    5 szklanek bulionu z kostki (ja użyłam drobiowej)
    ok. 5 garści średnio grubego makaronu (kolanka, kokardki, muszelki, świderki)
    sól
    pieprz

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Pomidorowa fasolówka z makaronem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę i seler pokroić w drobną kostkę, udusić w garnku na rozgrzanym oleju. Kiedy będą na wpół miękkie, wlać koncentrat pomidorowy (ok.100g) rozrobiony w szklance ciepłej wody. Można również użyć soku pomidorowego wzmocnionego 2 łyżkami koncentratu - ja soku nie miałam, więc ratowałam się w ten sposób. Dodać przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany czosnek, łyżeczkę oregano oraz zioła prowansalskie - tak na oko, w zależności, czy mają być wyraźnie wyczuwalne. Dusić wszystko pod przykryciem 5 min. Dodać osączoną z zalewy fasolkę, wlać bulion i zagotować. Ja dodałam jeszcze dość sporo koncentratu do całości, ponieważ wolimy intensywny smak pomidorowej oraz czosnek granulowany. Wrzucić makaron i gotować całość na wolnym ogniu, aż makaron będzie miękki, doprawić do smaku solą i pieprzem, dobrze wymieszać.

Porady

Na talerzu można zupę zaprawić odrobiną słodkiej śmietanki - będzie łagodniejsza w smaku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować