Ciekawa odmiana tradycyjnej pomidorówki dla szukających nowych smaków.
60 min
Składniki:
duża cebula
pół większego selera
2-3 łyżki oleju
koncentrat pomidorowy (dość sporo)
3-4 ząbków czosnku
łyżeczka suszonego oregano
zioła prowansalskie (użyłam mieszanki Kotanyi w składzie rozmaryn, tymianek, cząber, bazylia, estragon - każda firma ma własny indywidualny skład)
czosnek granulowany (w razie potrzeby)
2 puszki białej fasoli
5 szklanek bulionu z kostki (ja użyłam drobiowej)
ok. 5 garści średnio grubego makaronu (kolanka, kokardki, muszelki, świderki)
sól
pieprz
Pomidorowa fasolówka z makaronem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę i seler pokroić w drobną kostkę, udusić w garnku na rozgrzanym oleju. Kiedy będą na wpół miękkie, wlać koncentrat pomidorowy (ok.100g) rozrobiony w szklance ciepłej wody. Można również użyć soku pomidorowego wzmocnionego 2 łyżkami koncentratu - ja soku nie miałam, więc ratowałam się w ten sposób. Dodać przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany czosnek, łyżeczkę oregano oraz zioła prowansalskie - tak na oko, w zależności, czy mają być wyraźnie wyczuwalne. Dusić wszystko pod przykryciem 5 min. Dodać osączoną z zalewy fasolkę, wlać bulion i zagotować. Ja dodałam jeszcze dość sporo koncentratu do całości, ponieważ wolimy intensywny smak pomidorowej oraz czosnek granulowany. Wrzucić makaron i gotować całość na wolnym ogniu, aż makaron będzie miękki, doprawić do smaku solą i pieprzem, dobrze wymieszać.
Porady
Na talerzu można zupę zaprawić odrobiną słodkiej śmietanki - będzie łagodniejsza w smaku.
Komentarze