Pyzy z mięsem mielonym

4.67 (3 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Mielonych miałem już przesyt, a promo było na mięso mielone, więc powstały pyzy. Podwójnie sobie udogodniłem...zaoszczędziłem pieniądze i zrobiłem obiad na zaś, bo tyle mi wyszło. Łatwe w ogarnięciu i mega pyszne. Proporcje podane w przepisie są na jeden obiad. I nie hejtować maggi, bo lubię :P Czasami na coś niezdrowego można sobie pozwolić.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 750 g ziemniaków
    250 g mąki ziemniaczanej
    500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
    3 kromki chleba tostowego
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    1 łyżka maggi
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.67 (3 ocen)

Zobacz również:

Pyzy

Pyzy z mięsem mielonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pyzy z mięsem mielonym 1. Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonym wrzątku do miękkości. Studzimy, mielimy i wyrabiamy z mąką ziemniaczaną.
    Mięso wyrabiamy z chlebem (bez skórek), natką i maggi. Odstawiamy na pół godziny, ponownie wyrabiamy do smaku doprawiając solą i pieprzem.
    Z ciasta formujemy placki, na środek każdego kładziemy farsz, który otulamy ciastem. Gotujemy w osolonym wrzątku przez 15 min. od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
    Podajemy z omastą z wytopionej słoniny i posiekanej cebuli.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki Mięso mielone

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować