Pyzy z mięsem mielonym z ziemniaków gotowanych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Cebulę i czosnek pokroić w kostkę, podsmażyć na maśle, dodać mięso przypiec, przyprawić solą, pieprzem i majerankiem. Pozostawić do ostygnięcia. Dodać jajko i bułkę tartą, dokładnie wymieszać.
2. Ziemniaki ugotować w delikatnie osolonej wodzie, przecisnąć przez praskę, pozostawić do ostygnięcia, dodać jajko i mąkę ziemniaczaną. Dokładnie wymieszać.
3. Z ciasta odrywamy kawałki wielkości kluski śląskiej, spłaszczamy, nadziewamy mięsem i formujemy pyzy.
4. Przygotowane pyzy wrzucamy do gorącej osolonej wody, gotujemy około 10 minut.
Podajemy z masłem, bekonem, słoniną, cebulą, jak kto woli. U mnie tym razem salami.
Komentarze