Pyzy z mięsem mielonym z ziemniaków gotowanych

4.44 (163 ocen)

  • 50 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pyzy z mięsem mielonym z ziemniaków gotowanych to świetny przepis na obiad.

  • 50 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na farsz:

    350 g mięsa mielonego
    1 cebula
    1 łyżka masła
    3 łyżki bułki tartej
    1 jajko
    2 ząbki czosnku
    sól
    pieprz
    majeranek

    Składniki na ciasto:

    1 kg ziemniaków
    1 jajko
    1 szklanka mąki ziemniaczanej
Wystaw ocenę:

4.44 (163 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pyzy

Pyzy z mięsem mielonym z ziemniaków gotowanych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Cebulę i czosnek pokroić w kostkę, podsmażyć na maśle, dodać mięso przypiec, przyprawić solą, pieprzem i majerankiem. Pozostawić do ostygnięcia. Dodać jajko i bułkę tartą, dokładnie wymieszać.
    2. Ziemniaki ugotować w delikatnie osolonej wodzie, przecisnąć przez praskę, pozostawić do ostygnięcia, dodać jajko i mąkę ziemniaczaną. Dokładnie wymieszać.
    3. Z ciasta odrywamy kawałki wielkości kluski śląskiej, spłaszczamy, nadziewamy mięsem i formujemy pyzy.
    4. Przygotowane pyzy wrzucamy do gorącej osolonej wody, gotujemy około 10 minut.
    Podajemy z masłem, bekonem, słoniną, cebulą, jak kto woli. U mnie tym razem salami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować