Babka wielkanocna

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Zawsze się udaje :)

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 8 jajek
    30 dag margaryny
    30 dag mąki pszennej
    30 dag cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    łyżka kakao

Babka wielkanocna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę utrzeć żółtkami i cukrem na puszystą masę. Następnie dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.
  • 2. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pianę z białek dodać do utartej masy i delikatnie wymieszać.
  • 3. ¾ ciasta wyłożyć do formy na babkę wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą.
    Do pozostałego ciasta dodajemy kakao. Mieszamy i wykładamy na jasne ciasto. Można wymieszać ciasta patyczkiem.
    Piec w piekarniku, w temp. 180 stopni C przez około godzinę.
    Babkę można posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową bądź lukrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy