Agrestowa pysznotka

0 (0 ocen)

Mój krzaczek agrestu jest jeszcze mały ale udało mi się dostać piękny agrest.Najczęściej wykonywałam ciasto ucierane z tymi owocami. Dla odmiany postanowiłam wykonać ciasto z galaretką. Ciasto okazało się rewelacyjne.

Składniki:

  • Blaszka 24x36cm
    Ciasto:
    • 8 jajek,
    • 3 szklanki mąki,
    • 1 cukier waniliowy,
    • 2 szklanki cukru kryształu,
    • 0,5 szklanki cukru pudru,
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    • 1 margaryna mleczna,
    • Około ¾ szklanki krojonych migdałów,
    Dodatkowo:
    • 2 galaretki o smaku agrestowym,
    • 0,5 litra śmietanki 30%,
    • 2 łyżki cukru pudru,
    • 2 łyżki żelatyny,
    • Około 1/2-3/4 litra dojrzałego agrestu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Galaretki Beza

Agrestowa pysznotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Przygotowanie ciasta kruchego z bezą 1. Ciasto: Żółtka oddzielamy od białek.
    Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dokładamy do niej żółtka, cukier puder, proszek do pieczenia, margarynę, cukier waniliowy. Zagniatamy ciasto. Dzielimy na dwie części.
    Ciasto wykładamy na dwie przygotowane blaszki.
    Cztery białka ubijamy na sztywno. Dokładamy do nich 1 szklankę cukru kryształu. Po dokładnym zmiksowaniu wykładamy masę na jedno przygotowane ciasto kruche. Rozprowadzamy po całej powierzchni i posypujemy połową migdałów. Pieczemy około 30-40 minut w 180°C.
    Tak samo postępujemy z pozostałymi białkami i drugim ciastem kruchym.
    Gotowe spody studzimy.
  • 2. Galaretka i śmietanka: Galaretkę rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu ( u mnie w 4 szklankach wody rozpuściłam 2 galaretki). Studzimy.
    Na jedno z ciast kruchych z bezą wykładamy oczyszczony agrest. Zalewamy go tężejąca galaretką. Odstawiamy do zastygnięcia.

    Żelatynę rozpuszczamy w 0,5 szklanki przegotowanej wody.
    Schłodzoną śmietankę ubijamy. Dokładamy cukier do smaku, a następnie przestudzoną żelatynę. Dokładnie miksujemy.
    Śmietankę wylewamy na zastygniętą galaretkę. Przykrywamy drugim ciastem. Całość odstawiamy do chłodu do zastygnięcia śmietanki.
  • 3. Przełożenie:
    Ciasto kruche z bezą, galaretka z owocami, śmietanka, ciasto kruche z bezą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Agrest Galaretka agrestowa Śmietanka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować