pyszne naleśniki z masłem podane z dżemami

4.5 (143 ocen)

naleśniki są delikatne, miękkie, puszyste choć cienkie, podałam z dżemami na obiad do kawy zbożowej z mlekiem..............SMACZNEGO!!!

Składniki:

  • mąka tortowa 2 szklanki, jajka 2 sztuki "L", cukier 1,5 łyżki, cukier waniliowy 1 łyżeczka, sól 3/4 łyżeczki, mleko 3,2% 2 szklanki, gorąca woda 2 szklanki, masło 2 łyżki, olej rzepakowy - do smarowania patelni, dżem wiśniowy - ile potrzeba, dżem z owoców leśnych - ile potrzeba
Wystaw ocenę:

4.5 (143 ocen)

Zobacz również:

Desery Naleśniki

Pyszne naleśniki z masłem podane z dżemami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • etap 1. masło zalać wrzątkiem i rozpuścić mieszając
  • etap 2. do dzbanka blendera wsypać przesianą mąkę, wsypać cukier, sól, cukier waniliowy, wbić jajka, wlać mleko i wodę z masłem , może być ciepła, wszystko dokładnie zmiksować na dużych obrotach z 3 minuty, zostawić na 30 minut, krótko zmiksować i przelać do pojemnika
  • etap 3. patelnię naleśnikarkę 22 cm posmarować cienko ręcznikiem papierowym maczanym w oleju, smarować co drugie smażenie, na bardzo rozgrzaną patelnię wlać porcję ciasta i smażyć złociste naleśniki

Porady

w wersji wytrawnej dodać tylko 1 łyżkę cukru i 1,5 łyżeczki soli bez cukru waniliowego, można dodać paprykę, pieprz, kminek, majeranek, itp. lub nic

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować