Pyszne jagodzianki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozkruszamy do miski i zalewamy ciepłym mlekiem . Dodajemy 2 łyżki cukru i łyżkę mąki , delikatnie mieszamy i odstawiamy by drożdże ruszyły .
Jajka i żółtka ubijamy z cukrem na puszystą masę . Gdy drożdże podwoją swoją objętość , wlewamy je do ubitych jajek . Następnie dodajemy powoli przesianą mąkę . Łączymy wszystko razem zagniatając rękoma lub używając miksera ze specjalnym hakiem .
W garnuszku roztapiamy tłuszcz i ciepły ( nie gorący ! ) wlewamy do ciasta . Ugniatamy jeszcze chwilę aż tłuszcz się wchłonie . Nakrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce by urosło .
W tym czasie przygotowujemy farsz jagodowy . Jagody wsypujemy do garnuszka , zasypujemy cukrem i zagotowujemy . Do gotujących jagód wlewamy mąkę ziemniaczaną wymieszaną z zimną wodą . Energicznie mieszamy . Odstawiamy .
Gdy ciasto urośnie podwajając swoją objętość , wykładamy na omączony blat i wałkujemy na placek o grubości 1 cm . Za pomocą szklanki lub miseczki wycinamy koła , w środek każdego nakładamy farsz jagodowy i dobrze zlepiamy . Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawiamy do napuszenia .
Przed włożeniem do piekarnika smarujemy jagodzianki roztrzepanym białkiem . Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160ºC przez ok 15 minut , aż będą rumiane .
Komentarze