babeczki z truskawkami

0 (0 ocen)

  • 30 min

To prosty przepis na pyszne babeczki. Zrobione z ucieranego ciasta z dodatkiem truskawek, pięknie wyrasta w piekarniku a po upieczeniu są wilgotne i sprężyste w środku. Polecam :)

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki:

    -kostka masła / margaryny
    -200 g mąki
    -160 g cukru pudru
    -budyń śmietankowy
    -4 jajka
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia
    -truskawki lub dowolne owoce + 1 łyżka mąki
    -cukier waniliowy
    -cukier puder do posypania babeczek
    foremki babeczki + tłuszcz do ich posmarowania + 2 łyżki bułki tartej
    ewentualnie szczypta kurkumy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Babeczki z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło / margarynę utrzeć z cukrem pudrem, dodawać po jednym jajku ciągle ucierając. Wsypać budyń i mąkę z proszkiem do pieczenia, ucierać krótko. Masa powinna być gęsta, nawet bardzo. Przekładać do foremek nasmarowanych tłuszczem i obsypanych bułką tartą. Na wierzchu ciasta ułożyć truskawki pokrojone w plasterki lub w kostkę i obtoczone w mące. Piec na złoty kolor w temp. 180 stopni. Po upieczeniu posypać cukrem waniliowym i cukrem pudrem.

Porady

- Zamiast budyniu śmietankowego można użyć budyniu waniliowego, jeśli ktoś lubi ten smak - Truskawki można zastąpić dowolnymi owocami - borówkami, czereśniami, morelami... - Ciasto można przełożyć również do foremek na muffinki - Do ciasta można dodać szczyptę kurkumy aby nadać mu złotego koloru

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce Truskawki Cukier puder

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować