Pyszna zupa koperkowa z lanymi kluskami i jajkiem

0 (0 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Zupa koperkowa to smaki dzieciństwa i wakacji spędzanych u babci, do dzisiaj pamiętam smak, zapach zupy.........SMACZNEGO!!!

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • włoszczyzna 1/2 pęczka, masło klarowane 2 łyżki, koperek 3 pęczki duże, woda 3 litry, jarzynka 2 łyżki, papryka ostra 1 łyżeczka, przyprawa w płynie 1 łyżka, śmietana 200 gram sól 1 łyżeczka, woda 1/2 szklanki

    jajka ugotowane na twardo 10 sztuk "M"

    lane kluski: 2 jajka "M", mąka pszenna 3/4 szklanki, woda 1/2-3/4 szklanki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa koperkowa Lane kluski

Pyszna zupa koperkowa z lanymi kluskami i jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zupa koperkowa z lanymi kluskami i jajkiem 1. Włoszczyznę zetrzeć na tarce grubsze oczka, por drobno pokroić, wsypać do garnka z masłem klarowanymi podsmażać z 5 minut, parę razy zamieszać, następnie dodać drobno pokrojone same łodyżki z opłukanego koperku i podsmażać z 2 minuty, resztę koperku pokroić i zostawić na talerzu.

    Do garnka wlać wodę, wsypać jarzynkę i zagotować.
  • zupa koperkowa z lanymi kluskami i jajkiem 2. Mąkę wymieszać z jajkami, wodą na nie za gęste ciasto na lane kluski, wlewać małym strumieniem do gotującej się zupy, mieszać, wsypać koperek z talerza, gotować z 3 minuty na średnim ogniu.
  • zupa koperkowa z lanymi kluskami i jajkiem 3. Śmietanę wymieszać z solą i wodą, wlać do zupy, wsypać paprykę ostrą,wlać przyprawę w płynie i zagotować krótko, podawać zupę z ugotowanymi na twardo jajkami .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Koper

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować