Opakowanie ciasta francuskiego (400g)
6 bialek
400 g cukru
sok z polowy cytryny
1/2 szkalnki wody
łyzka octu
torebka kisielu wiśniowego lub truskawkowego
Puszyste różowe ciastka (napoleon) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Ciasto pokroić na kwadraty o boku ok 5 cm i upiec wg wskazówek na opakowaniu.
Z cukru, cytryny, wody i octu ugotować syrop. Warto go przelać do pojemnika z tzw Dziubkiem żeby łatwo go było dodawać do białek. Białka ubić na sztywną pianę po czym cienkim strumieniem wlewać syrop cały czas ubijając. Postawić na parze po czym ubijać cały czas ok. 20 min do wyraźnego zgęstnienia. Zdjąć z pary i ubijać dalej do ostudzenia pod koniec ubijania dodać kisiel.
Między ostudzone kwadraty ciasta nakładać krem.
Komentarze