Puszyste różowe ciastka (napoleon)

4.47 (157 ocen)

Zrobiłam je specjalnie dla chłopaka

Składniki:

  • Opakowanie ciasta francuskiego (400g)
    6 bialek
    400 g cukru
    sok z polowy cytryny
    1/2 szkalnki wody
    łyzka octu
    torebka kisielu wiśniowego lub truskawkowego
Wystaw ocenę:

4.47 (157 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka

Puszyste różowe ciastka (napoleon) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Ciasto pokroić na kwadraty o boku ok 5 cm i upiec wg wskazówek na opakowaniu.
    Z cukru, cytryny, wody i octu ugotować syrop. Warto go przelać do pojemnika z tzw Dziubkiem żeby łatwo go było dodawać do białek. Białka ubić na sztywną pianę po czym cienkim strumieniem wlewać syrop cały czas ubijając. Postawić na parze po czym ubijać cały czas ok. 20 min do wyraźnego zgęstnienia. Zdjąć z pary i ubijać dalej do ostudzenia pod koniec ubijania dodać kisiel.
    Między ostudzone kwadraty ciasta nakładać krem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować