"Purpurowe niebo"

5 (171 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Połączenie kwaśnych śliwek ze słodką, chrupiącą kruszonką.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 1 kg śliwek,
    2 łyżki bułki tartej,
    1 kostka masła,
    50 dag mąki pszennej np.: wrocławskiej,
    1/2 szklanki cukru kryształu, w tym cukier wanilinowy,
    szczypta soli,
    5 żółtek,
    2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Wystaw ocenę:

5 (171 ocen)

Zobacz również:

Desery Kruszonka

"purpurowe niebo" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. śliwki umyć i wydrylować. Tortownicę 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 C (termoobieg).
  • image-26psand 2. Do miski dać: mąkę, sól, cukry i proszek do pieczenia - wymieszać. Dodać żółtka oraz zimne masło pokrojone w kostkę.Wszystko rozetrzeć palcami na kruszonkę. Pół kruszonki wsypać do tortownicy.
  • image-03773rj 3. Na kruszonkę ułożyć ciasno, dwa rzędy śliwek. Posypać 1 łyżką bułki tartej.
  • Przed włożeniem do piekarnika. 4. Wysypać drugą połowę kruszonki i piec 50 minut w temperaturze 180 C (termoobieg).
  • Po upieczeniu. 5. Wystudzić i posypać cukrem pudrem. Smacznego :)

Porady

Zamiast śliwek możemy użyć innych sezonowych owoców.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować