Pulpety z sosem pomidorowym

4.5 (196 ocen)

  • 20 min

Pyszny obiad dla każdego

  • 20 min

Składniki:

  • 1 kg mięsa mielonego( łopatka, szynka)
    2 jajka
    2 łyżki skrobi kukurydzianej
    1 łyżeczka lubczyku
    pieprz mielony ,kucharek, i czosnek granulowany do smaku ( po płaskiej łyżeczce)
    Na sos:
    koncentrat pomidorowy , pół słoiczka Pudliszki
    200 ml śmietany + 3 łyżki skrobi kukurydzianej
Wystaw ocenę:

4.5 (196 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pulpety z sosem pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pulpety z sosem pomidorowym 1. Zmielone mięso mieszam z przyprawami i jajkami ( najlepiej wyrabiać ręką , jak ciasto)W między czasie nastawiam wodę ( około 2 litry) do gotowania pulpetów. Zwilżonymi rękami formuję pulpeciki, i wkładam na gotującą się wodę, można do niej wsypać troszkę kucharka. Gotuję na dwa razy, wkładam tyle pulpetów żeby było zakryte dno garnka. Gotuje około 10 minut. Po tym czasie przekładam już ugotowane na miseczkę , i gotuję drugą porcję. Jak już wszystkie są gotowe, robię sos na wywarze z pulpetów, dodaję koncentrat i dokładnie mieszam, doprawiam do smaku pieprzem i Kucharkiem. Śmietanę mieszam ze skrobią i zagęszczam sos. Jak już jest gotowy, dodaję do niego pulpety. Można podać z ziemniakami ,makaronem, lub pieczywem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować