Pulpety serowe z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso mielone przełożyć do miski.
Bułkę namoczyć i odcisnąć.
2 ząbki czosnku obrać i przecisnąć przez praskę.
Bułkę, czosnek, jajko, sól, pieprz i majeranek dodać do mięsa mielonego.
Dokładnie razem wymieszać.
Żółty ser pokroić w 1 cm kostkę.
Z masy mięsnej formować małe kuleczki.
W środek każdej wcisnąć kostkę żółtego sera.
Dokładnie zlepić, żeby ser nie wypłynął podczas gotowania.
Na gotujący się bulion kłaść pulpeciki.
Gotować 15 - 20 minut na średnim ogniu.
Papryki opłukać, osuszyć i usunąć z nich gniazdo nasienne.
Miąższ pokroić w kostkę.
Cukinie opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę.
Cebulę obrać i pokroić w piórka.
Czosnek obrać i pokroić w drobną kostkę.
Natkę pietruszki opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę.
Na rozgrzanym oleju usmażyć cebulę z czosnkiem.
Gdy zaczną robić się szkliste dodać obie papryki.
Posypać solą.
Przemieszać.
Gdy papryki delikatnie zmiękną dodać cukinie.
Smażyć razem 5 minut.
Dodać pokrojone pomidory z puszki wraz z zalewą.
Doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem.
Na samym końcu dodać ugotowane pulpeciki.
Gotować razem jeszcze 5 minut.
Przed podaniem posypać natką pietruszki.
Komentarze