Pulpety z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Bułkę namoczyć w mleku. Mięso włożyć do miski i dodać odciśniętą bułkę. Dodać drobno pokrojoną cebulę.Wbić jajko, dodać kaszę mannę. Doprawić do smaku
przyprawami i wyrobić. Zagotować wodę albo bulion. Z mięsa formować pulpeciki. Obtaczać w mące. Wrzucać na wrzątek i wolno gotować 10-15 minut. Wyjąć pulpety i zabezpieczyć przed wystygnięciem. Fasolkę oczyścić, obciąć końce, wypłukać .Cebulę obrać, pokroić w piórka. Cukinię obrać i pokroić w kostkę. Marchew obrać, umyć i pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać olej i zeszklić cebulę. Dołożyć marchew i chwilę dusić. Przełożyć do rondla dodać fasolę. Podlać wywarem w którym gotowały się pulpety i dusić aż fasolka zacznie mięknąć. Dołożyć pokrojoną cukinię. Wymieszać i dusić do miękkości.Dodać pulpety i koncentrat pomidorowy. Doprawić do smaku . Sos można zagęścić łyżką mąki. Pulpety ułożyć na półmisku. Obłożyć warzywami i obsypać natką pietruszki.
Komentarze