Pulpeciki mięsne z ukrytym brokułem w srodku, idealne dla tych którzy nie przepadają za tym warzywem.
1 godz. 30 min
Dla 7 osób
Składniki:
Składniki;
50 dag mięsa mielonego
1 mały brokuł
2 jajka
1 cebula drobno posiekana
sól, pieprz, przyprawa do mięsa mielonego
bułka tarta
mąka do obtoczenia
Sos;
400 ml passaty pomidorowej
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy
sól i pieprz i papryka chili do smaku
2 łyżki brązowego cukru
świeża lub suszona bazylia - ok 2 łyżki
Pulpety mięsno brokułowe w sosie arrabiata - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie sosu;
Cebulę drobno siekamy a czosnek przepuszczamy przez praskę. Na patelni rozgrzewamy oliwę a następnie szklimy na niej cebulę i czosnek. Po chwili wlewamy passatę, dusimy około 20 minut co jakiś czas mieszając. Doprawiamy do smaku bazylią, chili, cukrem, solą i pieprzem. Odstawiamy.
Przygotowanie pulpetów;
Do miski przekładamy mięso mielone, wbijamy jajka, posiekaną cebulę, na tarce o grubych oczkach ścieramy cały brokuł razem z trzonem. Dodajemy około 1 łyżeczki soli, pieprz a także przyprawę do mięsa mielonego. Wszystko dokładnie mieszamy i wyrabiamy na gładką masę. Gdyby była za luźna dosypujemy bułki tartej. Formujemy kotlety, panierujemy w mące i układamy je w naczyniu żaroodpornym. Zalewamy sosem pomidorowym i wkładamy do nagrzanego piekarnika do ok. 180C i pieczemy około 40-50 min.
Komentarze