Pulpety mięsno brokułowe w sosie arrabiata

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 7 osób

Pulpeciki mięsne z ukrytym brokułem w srodku, idealne dla tych którzy nie przepadają za tym warzywem.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 7 osób

Składniki:

  • Składniki;
    50 dag mięsa mielonego
    1 mały brokuł
    2 jajka
    1 cebula drobno posiekana
    sól, pieprz, przyprawa do mięsa mielonego
    bułka tarta
    mąka do obtoczenia


    Sos;
    400 ml passaty pomidorowej
    1 mała cebula
    2 ząbki czosnku
    3 łyżki oliwy
    sól i pieprz i papryka chili do smaku
    2 łyżki brązowego cukru
    świeża lub suszona bazylia - ok 2 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pulpety

Pulpety mięsno brokułowe w sosie arrabiata - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie sosu;
    Cebulę drobno siekamy a czosnek przepuszczamy przez praskę. Na patelni rozgrzewamy oliwę a następnie szklimy na niej cebulę i czosnek. Po chwili wlewamy passatę, dusimy około 20 minut co jakiś czas mieszając. Doprawiamy do smaku bazylią, chili, cukrem, solą i pieprzem. Odstawiamy.


    Przygotowanie pulpetów;
    Do miski przekładamy mięso mielone, wbijamy jajka, posiekaną cebulę, na tarce o grubych oczkach ścieramy cały brokuł razem z trzonem. Dodajemy około 1 łyżeczki soli, pieprz a także przyprawę do mięsa mielonego. Wszystko dokładnie mieszamy i wyrabiamy na gładką masę. Gdyby była za luźna dosypujemy bułki tartej. Formujemy kotlety, panierujemy w mące i układamy je w naczyniu żaroodpornym. Zalewamy sosem pomidorowym i wkładamy do nagrzanego piekarnika do ok. 180C i pieczemy około 40-50 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brokuły Czosnek Pomidor

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować