pulpeciki z szynki w sosie pieczarkowym

4.5 (199 ocen)

  • 40 min

pyszny, klasyczny obiadek

  • 40 min

Składniki:

  • mięso z szynki zmielone 0,6 kg,
    odciśnięta bułeczka, wcześniej namoczona w mleku,
    1 jajo,
    2 ząbki czosnku,
    sól, pieprz, słodka papryka, mąka do obtaczania pulpetów,
    Sos:,
    0,3 kg pieczarek,
    1 średnia cebula,
    1 szklanka wody,
    2 łyzki mąki,
    2 łyzki kwaśnej smietany 18 %,
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (199 ocen)

Pulpeciki z szynki w sosie pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso łączymy z przeciśniętym czosnkiem, jajem, buleczką i przyprawami, formujemy kulki trochę większe niż orzech włoski, obtaczamy w mące,smazymy na patelni na złoty kolor. W głębszym rondlu podsmażamy pokrojone na plasterki pieczarki z posiekaną cebulką, posypujemy mąką i smazymy do zeszklenia, następnie wlewamy wodę, mieszamy, dopóki sos nie zgęstnieje, doprawiamy solą i pieprzem, zagotowujemy, wkładamy pulpeciki i dusimy wszystko razem, podlewając odrobiną wody i doprawiając, jesli jest taka potrzeba, zestawiamy z gazu i po chwili zabielamy smietaną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Pieczarki Szynka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować