Pulpeciki z ryby

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Średni

na puree z makiem

  • Dla 2 osób
  • Średni

Składniki:

  • - filet z ryby: 400 gramów
    - krewetki koktailowe: 12 sztuk
    - żółtko: 1 sztuka
    - bulion ( najlepiej rybny): 50 mililitrów
    - śmietanka kremówka: 150 mililitrów
    - posiekana natka pietruszki: 1 łyżka
    - sól i pieprz: 0.5 łyżeczki
    PUREE:
    - zmielony mak: 50 gramów
    - ziemniaki: 500 gramów
    - śmietanka: 50 mililitrów
    - sól, biały pieprz: 0.5 łyżeczki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pulpeciki z ryby - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obierz, pokrój na kawałki.
  • 2. Gotuj je w misie robota Kenwood Cooking Chef, do momentu aż będą miękkie (nie montuj żadnego mieszadła). Odcedź. Trzymaj w ciepłym miejscu.
  • 3. Usuń skórę z filetów ryby. Pokrój ryby w 2 cm kostkę. Dopraw solą i pieprzem.
  • 4. Przełóż rybę do malaksera z zamontowanymi ostrzami do szatkowania, dodaj żółtko i pietruszkę. Dodaj śmietankę. Zmiksuj na gładką masę.
  • 5. Za pomocą blendera ręcznego Triblade – z końcówką „Masher” - przygotuj puree.
  • 6. Przy pomocy 2 łyżek uformuj z masy rybnej pulpeciki.
  • 7. Ułóż pulpeciki na sitku do gotowania na parze. Do misy robota wlej ok. pół litra wody i włóż sitko z pulpecikami.
    Gotuj na parze przez 6 minut. Dodaj krewetki i gotuj jeszcze 2-3 minuty, tak aby krewetki się podgrzały.
  • 8. Przygotuj sos:
    Do misie robota Cooking Chef zamontuj mieszadło elastyczne. Wlej bulion i kremówkę, dopraw według uznania. Gotuj przez 5-6 minut, by sos zgęstniał.
  • 9. Na talerz wyłóż porcję puree z makiem, dookoła ułóż ugotowane pulpeciki z ryby i krewetki. Udekoruj sosem i kawiorem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować