Bardzo proste i szybkie do przygotowania pyszne pulpeciki mięsne z dodatkiem kaszy kuskus z nutką mięty, cytryny, kolendry i rozmarynu. Wzorowałam się kuchnią grecką
Pulpeciki z kuskus - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę kuskus zalewamy gorącym bulionem, nakrywamy folią spożywczą i odstawiamy aż kasza wchłonie cały płyn.
Do mięsa mielonego z jagnięciny dodajemy miód, otartą skórkę cytryny, posiekane zioła i dokładnie wyrabiamy. Dodajemy kuskus i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Z mięsa formujemy spore kulki. Patelnię rozgrzewamy, wlewamy odrobinę oleju i smażymy pulpeciki z każdej strony na rumiany kolor. Gdy pulpeciki będą zrumienione, a nie mamy pewności czy w środku są wysmażone - wkładamy do nagrzanego piekarnika na około 5 minut. Pulpeciki możemy podać z pieczonymi ziemniakami, chlebkiem pita, sosem tzatziki czy humusem i świeżymi, sezonowymi warzywami. Smacznego!
Komentarze