Pulpeciki z kuskus

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Bardzo proste i szybkie do przygotowania pyszne pulpeciki mięsne z dodatkiem kaszy kuskus z nutką mięty, cytryny, kolendry i rozmarynu. Wzorowałam się kuchnią grecką

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mielona jagnięcina: 500 gramów
    - kuskus: 0.5 szklanki
    - bulion drobiowy: 1 szklanka
    - miód: 1 łyżka
    - skórka z cytryny, starta: 1 sztuka
    - rozmaryn świeży posiekany: 1 łyżeczka
    - kolendra-posiekana: 1 łyżka
    - mięta listki - świeża: 1 łyżka
    - sól morska: 1 łyżeczka
    - pieprz czarny świeżo mielony: 0.5 łyżeczki
    - olej: 2 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pulpeciki z kuskus - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę kuskus zalewamy gorącym bulionem, nakrywamy folią spożywczą i odstawiamy aż kasza wchłonie cały płyn.
    Do mięsa mielonego z jagnięciny dodajemy miód, otartą skórkę cytryny, posiekane zioła i dokładnie wyrabiamy. Dodajemy kuskus i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Z mięsa formujemy spore kulki. Patelnię rozgrzewamy, wlewamy odrobinę oleju i smażymy pulpeciki z każdej strony na rumiany kolor. Gdy pulpeciki będą zrumienione, a nie mamy pewności czy w środku są wysmażone - wkładamy do nagrzanego piekarnika na około 5 minut. Pulpeciki możemy podać z pieczonymi ziemniakami, chlebkiem pita, sosem tzatziki czy humusem i świeżymi, sezonowymi warzywami. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować