Quiche sezamowy z papryką i chorizo

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Nie tylko świetnie smakuje, ale i fajnie, kolorowo się prezentuje.Naprawdę bardzo smaczne danie, które sprawdzi się także na ciepłą kolację czy na imprezach z przyjaciółmi

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • ciasto:
    250 g mąki pszennej
    4 łyżki sezamu
    150 g zimnego masła
    1 łyżeczka soli
    1/3 szkl. zimnej wody

    farsz:

    1 mała czerwona papryka (lub 1/2 dużej)
    1 mała żółta papryka (lub 1/2 dużej)
    1 mała zielona papryka (lub 1/2 dużej)
    80-100 g chorizo
    250 g kwaśnej śmietany 12-18%
    2 jajka
    1 ząbek czosnku
    1 płaska łyżeczka słodkiej papryki
    1 łyżeczka ziół prowansalskich
    sól morska
    pieprz czarny świeżo mielony
    1-2 łyżki oliwy aromatyzowanej chili

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Przystawki

Quiche sezamowy z papryką i chorizo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sezam podprażamy na suchej patelni, studzimy.
    Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy sól, podprażony sezam, masło i zimną wodę, całość siekamy nożem, a następnie szybko zagniatamy ciasto.
    Ciasto wałkujemy i wykładamy nim dokładnie formę do tarty, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na około 30-60 minut.
    Po tym czasie ciasto wyjmujemy z lodówki, nakłuwamy widelcem, wykładamy papierem do pieczenia i wsypujemy suchą fasolę lub groch - dzięki temu zabiegowi ciasto nie będzie rosło i się wybrzuszało podczas pieczenia.
    Pieczemy przez około 15 minut w temperaturze 180°C.
  • 2. Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych, myjemy i kroimy w paseczki.
    Patelnię delikatnie rozgrzewamy, wlewamy oliwę i obsmażamy krótko paprykę, tak aby lekko zmiękła, około 3-4 minut.
    Dodajemy pokrojone w paseczki chorizo i posiekany drobno czosnek, przesmażamy około 1 minuty i zdejmujemy patelnię z ognia.
    Lekko studzimy.
  • 3. Jajka rozkłócamy ze śmietaną, dodajemy przestudzoną paprykę z chorizo, słodką mieloną paprykę, zioła, sól i pieprz do smaku.
    Całość mieszamy i wylewamy na podpieczony kruchy spód.
  • 4. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
    Pieczemy około 30-40 minut w temperaturze 180°C, aż masa zgęstnieje i lekko się zapiecze.
    Quiche po upieczeniu odstawiamy na kratkę na około 5 minut do lekkiego przestudzenia i związania masy, a następnie kroimy i podajemy.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować