Pulpeciki cukiniowe w pomidorowym sosie

4 (1 ocen)

  • 50 min
  • Dla 3 osób

Delikatne, cukiniowe kuleczki zanurzone w aksamitnym pomidorowym sosie.

  • 50 min
  • Dla 3 osób

Składniki:

  • PULPECIKI:

    320 g cukinii
    40 g tartego parmezanu
    6 łyżek bułki tartej
    1 ząbek czosnku
    1 jajo
    2 łyżki kaszy manny
    2 łyżki siekanego koperku
    sól
    pieprz

    SOS:

    400 ml passaty pomidorowej
    1 cebula
    1 ząbek czosnku
    4 łyżki śmietany 30%
    sól
    pieprz
    1 łyżeczka cukru
    1 łyżeczka oregano
    1 łyżeczka bazylii
    olej
Wystaw ocenę:

4 (1 ocen)

Zobacz również:

Sosy

Pulpeciki cukiniowe w pomidorowym sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinię umyć, zetrzeć na tarce o małych oczkach, posolić i zostawić na 20 minut, żeby puściła sok.
    Cukinię bardzo dobrze odcisnąć, dodać pozostałe składniki.
    Wszystko dokładnie polączyć i uformować 10 małych pulpecików.

    Cebulę obrać, pokroić w drobną kosteczkę, zeszklić na oleju.
    Czosnek obrać, drobno pokroić, dodać do zeszklonej cebulki.
    Passatę pomidorową wlać na patelnię z cebulą i czosnkiem, dodać przyprawy i śmietankę.

    Do sosu włozyć pulpeciki, przykryc pokrywką i gotować na małym ogniu około 20 minut.




    ŻRÓDŁO: kulinarneprzeboje.pl
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Parmezan Passata pomidorowa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować