Pudding pomarańczowy

4.49 (152 ocen)

  • 30 min

Pomarańcze są w deserze bardzo wyczuwalne, cudnie pachnie i ma zrównoważoną słodycz :)

  • 30 min

Składniki:

  • 1 pomarańcza
    2 żółtka
    3/4 szklanki mleka
    50g cukru
    12g żelatyny
Wystaw ocenę:

4.49 (152 ocen)

Zobacz również:

Desery Pulpety

Pudding pomarańczowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z pomarańczy ścieramy skórkę(około 1 płaskiej łyżeczki, odkładamy na bok), wyciskamy sok nad miseczką i wsypujemy żelatynę, mieszamy, odstawiamy na godzinkę aż spęcznieje.

    Żółtka lekko ubijamy.

    Mleko przelewamy do garnuszka, dodajemy startą skórkę pomarańczową i doprowadzamy do wrzenia. Gdy zacznie się gotować dodajemy cukier (mieszamy), żelatynę z sokiem (mieszamy) i żółtka (znów mieszamy). Gotujemy na małym ogniu 15minut, ciągle mieszając :)

    Trochę się trzeba naruszać ręką, ale smak puddingu nam to wynagrodzi ;)

    Po 15 min masę przelewamy do foremek ( u mnie jedna większa), schładzamy do temperatury pokojowej i wkładamy do lodówki na kilka godzin. Ja pudding zrobiłam wieczorek, w lodówce siedział całą noc a rano został zjedzony :)

    Żeby wyjąć deser z foremki wystarczy delikatnie nożem go podważyć z każdej strony lub foremkę włożyć na parę sekund do gorącej wody. I hop na talerz :)

    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pomarańcze

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować