Krem pomarańczowy

4.49 (186 ocen)

  • 15 min

świetny na ciepło jako deser budyniowy lub na zimno kiedy zgęstnieje jako masa do przełożenia ciast

  • 15 min

Składniki:

  • na 2 porcje:
    1 budyń waniliowy,
    1 galaretka pomarańczowa,
    1/2 litra soku pomarańczowego (najlepiej świeżo wyciskanego),
    1/2 tabliczki białej czekolady,
    100 g masła lub margaryny ,
Wystaw ocenę:

4.49 (186 ocen)

Zobacz również:

Desery Krem Krem budyniowy

Krem pomarańczowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1/2 szklanki soku wlewamy do szklanki i rozrabiamy w nim budyń. Resztę soku podgrzewamy w rondelku.
    Kiedy sok zacznie się gotować wlewamy budyń, a kiedy ten zacznie gęstnieć dodajemy galaretkę i mieszamy energicznie. Następnie wrzucamy do rondla pokruszoną czekoladę oraz margarynę. Zdejmujemy z ognia i mieszamy wszystko do dokładnego połączenia margaryny i czekolady z budyniem.
    Lekko przestudzony krem podajemy posypany kandyzowaną skórką pomarańczową lub płatkami migdałowymi.
    Zupełnie zimny budyń (zrobi się gęsty) można używać jako masę do przekładania ciast.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Pomarańcze Masa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować