Ptysie z mięsem

4.5 (159 ocen)

  • 40 min

Na uroczyste okazje i bez okazji!

  • 40 min

Składniki:

  • Ciasto ptysiowe:
    2 szkl mąki
    2 szkl wody
    250g margaryny
    8 – 9 jajek
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Farsz:
    70 dag mięsa z rosołu
    Warzywa z rosołu
    2 cebule
    1 ząbek czosnku
    15 dag kiszonej kapusty
    Sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Ptysie z mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto ptysiowe:Margarynę pokroić na kawałki i włożyć do rondelka z wodą. Zagotować. Do gotującej się wody wsypać mąkę i energicznie mieszać aż do powstania jednolitej lśniącej masy. Zimne ciasto ucierać dodając stopniowo jajka, na końcu wsypać proszek do pieczenia. Gotowe ciasto kłaść łyżką najlepiej do lodów na kratkę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 200 stopniach ok. 30 minut. Ciasto ma być z każdej strony brązowe. Wystudzić. Zimne przekroić na pół.
  • 2. Farsz:Mięso pokroić na kawałki, cebulę na ósemki i zrumienić na odrobinie tłuszczu na dużym ogniu. Wystudzić. Kapustę ugotować, wystudzić. Wszystkie składniki zmielić w maszynce do mięsa. Doprawić do smaku. Farszem wypełnić ptysie. Podawać z czerwonym barszczem.

Porady

Zimne ptysie można podgrzać w piekarniku. Nabiorą jeszcze większej chrupkości.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować