składniki ciasta:
250 ml wody
100 gram masła
4 jaja
szczypta soli
składniki kremu:
450 ml śmietany kremówki 30%
50 ml syropu z kwiatów bzu
4 łyżeczki żelatyny+60 ml wrzącej wody
Pół szklanki obranych, oczyszczonych porzeczek czarnych lub drobnych borówek
¾ szklanki pokrojonych, wydrylowanych czereśni lub wiśni
(PS. owoce mogą być z kompotu poza sezonem)
Ptysie porzeczkowo-czereśniowe z kremem o smaku kwiatów bzu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zagotuj wodę z solą i masłem. Gdy zacznie się gotować wsyp mąkę i wymieszaj dokładnie, aż masa stanie się szklista i będzie odstawać od garnka (około 2 minuty). Kiedy masa wystygnie dodawaj po jednym jajku i zmiksuj. Następnie przełóż masę do rękawa cukierniczego i wyciskaj niewielkie porcje ciasta kształtując ptysie. Piecz w temperaturze 200 stopni przez około 25 minut. Po przestudzeniu przetnij wzdłuż na 2 warstwy.
2.Przygotuj krem. Żelatynę rozpuść we wrzątku i wymieszaj, aby nie było grudek. Śmietanę ubij na puszystą masę. Dodaj syrop, lekko przestygniętą żelatynę i zmiksuj. Na końcu wmieszaj Kremem napełnij ptysie. Powciskaj do masy owoce i przykryj drugą warstwą ptysia. Schłodź kilka godzin w lodówce.
Komentarze