Ptysie porzeczkowo-czereśniowe z kremem o smaku kwiatów bzu

5 (2 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 35 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Smakują wyjątkowo oryginalnie.

  • 35 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • (1 szklanka=250 ml)

    składniki ciasta:
    250 ml wody
    100 gram masła
    4 jaja
    szczypta soli

    składniki kremu:
    450 ml śmietany kremówki 30%
    50 ml syropu z kwiatów bzu
    4 łyżeczki żelatyny+60 ml wrzącej wody
    Pół szklanki obranych, oczyszczonych porzeczek czarnych lub drobnych borówek
    ¾ szklanki pokrojonych, wydrylowanych czereśni lub wiśni
    (PS. owoce mogą być z kompotu poza sezonem)
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Ptysie

Ptysie porzeczkowo-czereśniowe z kremem o smaku kwiatów bzu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zagotuj wodę z solą i masłem. Gdy zacznie się gotować wsyp mąkę i wymieszaj dokładnie, aż masa stanie się szklista i będzie odstawać od garnka (około 2 minuty). Kiedy masa wystygnie dodawaj po jednym jajku i zmiksuj. Następnie przełóż masę do rękawa cukierniczego i wyciskaj niewielkie porcje ciasta kształtując ptysie. Piecz w temperaturze 200 stopni przez około 25 minut. Po przestudzeniu przetnij wzdłuż na 2 warstwy.
  • 2. Przygotuj krem. Żelatynę rozpuść we wrzątku i wymieszaj, aby nie było grudek. Śmietanę ubij na puszystą masę. Dodaj syrop, lekko przestygniętą żelatynę i zmiksuj. Na końcu wmieszaj Kremem napełnij ptysie. Powciskaj do masy owoce i przykryj drugą warstwą ptysia. Schłodź kilka godzin w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śmietana 30% Porzeczki Czereśnie Czarny bez

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować