Ptasie mleczko z dodatkiem świeżej skórki pomarańczowej i świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy.
60 min
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
szklanka białek
2 szklanki drobnego cukru do wypieków
pół szklanki wody
100 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy BIO
szczypta soli
płaska łyżeczka cream of tartar
150 g masła
szklanka mleka
pół łyżeczki aromatu pomarańczowego
łyżka agaru
Ptasie mleczko o smaku pomarańczowym w gorzkiej czekoladzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Blachę o wymiarach 40 x 40 cm dokładnie wykładamy folią spożywczą.
Z cukru i wody gotujemy syrop. Cały czas pilnujemy gotującego się syropu, żeby nie wykipiał.
W czasie gotowania syropu w dzieży robota planetarnego końcówką rózga ubijamy na sztywno białka z solą i cream of tartar.
Syrop gotujemy do momentu, gdy kropla syropu wpuszczona do kubeczka z zimną wodą utworzy twardą kulkę. Wtedy do syropu dodajemy sok wyciśnięty z pomarańczy. Jeszcze chwilę gotujemy.
Na drugim palniku gotujemy mleko z masłem i agarem oraz aromatem pomarańczowym. Mleko powinno się zagotować, a agar rozpuścić w mleku. Na koniec dodajemy skórkę otartą z pomarańczy.
Do ubitych białek ciągle miksując cienką strużką wlewamy gorący syrop.
Następnie wlewamy gorące mleko z agarem i masłem. Miksujemy krótko, ale do dokładnego połączenia składników.
Masę od razu przelewamy na przygotowaną blachę i szybko rozsmarowujemy. Uwaga: agar podczas zastygania nie lubi być "ruszany" bo wtedy może się rozwarstwić.
Ptasie mleczko zostawiamy do zastygnięcia w temperaturze pokojowej. Następnie chłodzimy je minimum godzinę w lodówce.
Schłodzoną masę kroimy ostrym nożem na kawałki.
Ptasie mleczko wykładamy na tacę wyłożoną papierem do pieczenia lub folią spożywczą.
Czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
Kawałki ptasiego mleczka malujemy za pomocą pędzelka czekoladą. Odstawiamy w chłodne miejsce do zastygnięcia.
Ptasie mleczko smakuje zarówno oblane czekoladą jak i bez polewy więc część proponuję pozostawić czystą.
Komentarze