Ptasie mleczko o smaku pomarańczowym w gorzkiej czekoladzie

5 (1 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Ptasie mleczko z dodatkiem świeżej skórki pomarańczowej i świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • szklanka białek
    2 szklanki drobnego cukru do wypieków
    pół szklanki wody
    100 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy BIO
    szczypta soli
    płaska łyżeczka cream of tartar

    150 g masła
    szklanka mleka
    pół łyżeczki aromatu pomarańczowego
    łyżka agaru


    skórka otarta z pomarańczy BIO

    około 400 g gorzkiej czekolady
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Ptasie mleczko Desery

Ptasie mleczko o smaku pomarańczowym w gorzkiej czekoladzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ptasie mleczko 1. Blachę o wymiarach 40 x 40 cm dokładnie wykładamy folią spożywczą.

    Z cukru i wody gotujemy syrop. Cały czas pilnujemy gotującego się syropu, żeby nie wykipiał.

    W czasie gotowania syropu w dzieży robota planetarnego końcówką rózga ubijamy na sztywno białka z solą i cream of tartar.

    Syrop gotujemy do momentu, gdy kropla syropu wpuszczona do kubeczka z zimną wodą utworzy twardą kulkę. Wtedy do syropu dodajemy sok wyciśnięty z pomarańczy. Jeszcze chwilę gotujemy.

    Na drugim palniku gotujemy mleko z masłem i agarem oraz aromatem pomarańczowym. Mleko powinno się zagotować, a agar rozpuścić w mleku. Na koniec dodajemy skórkę otartą z pomarańczy.

    Do ubitych białek ciągle miksując cienką strużką wlewamy gorący syrop.
    Następnie wlewamy gorące mleko z agarem i masłem. Miksujemy krótko, ale do dokładnego połączenia składników.

    Masę od razu przelewamy na przygotowaną blachę i szybko rozsmarowujemy. Uwaga: agar podczas zastygania nie lubi być "ruszany" bo wtedy może się rozwarstwić.

    Ptasie mleczko zostawiamy do zastygnięcia w temperaturze pokojowej. Następnie chłodzimy je minimum godzinę w lodówce.

    Schłodzoną masę kroimy ostrym nożem na kawałki.

    Ptasie mleczko wykładamy na tacę wyłożoną papierem do pieczenia lub folią spożywczą.

    Czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej.

    Kawałki ptasiego mleczka malujemy za pomocą pędzelka czekoladą. Odstawiamy w chłodne miejsce do zastygnięcia.

    Ptasie mleczko smakuje zarówno oblane czekoladą jak i bez polewy więc część proponuję pozostawić czystą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować