Pszenno-żytnie bułeczki serduszka ze szpinakiem

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Pszenno-żytnie bułeczki z dodatkiem szpinaku to moc witamin i dobrej energii na cały dzień , dziś w wydaniu walentynkowym bo w kształcie serduszek ..... :) Polecam !

Składniki:

  • ( na ok. 12-15 bułeczek )

    15g świeżych drożdży

    230 ml mleka

    150 ml wody

    2 łyżki miękkiego masła

    1 łyżka cukru

    350g mąki pszennej + do podsypania

    300g mąki żytniej

    1 jajko

    1,5 łyżeczki soli



    Dodatkowo :

    300g mrożonego szpinaku

    3 ząbki czosnku

    1 łyżka masła

    sól , pieprz

    2 łyżki tartego parmezanu + do posypania bułek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki

Pszenno-żytnie bułeczki serduszka ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W rondelku lekko podgrzewamy mleko i wodę i dodajemy pokruszone drożdże , cukier i masło . Dobrze mieszamy , aż do całkowitego rozpuszczenia się drożdży . Letnią mleczno-drożdżową mieszankę łączymy z resztą składników i zagniatamy gładkie , elastyczne ciasto. Przekładamy je do miski posmarowanej olejem i zostawiamy do podwojenia objętości, mniej więcej na godzinę.

    Na patelni roztapiamy masło i wrzucamy mrożony szpinak . Smażymy do czasu aż się całkowicie rozmrozi . Dodajemy posiekany drobno czosnek i przyprawy . Odstawiamy .
  • 2. Kiedy ciasto urośnie, wałkujemy na prostokątny placek o grubości 1 cm i na nim rozsmarowujemy przygotowany szpinak . Posypujemy tartym parmezanem i zwijamy prawy i lewy bok jednocześnie ( boki dłuższe ) . Zwinięte ciasto tniemy na równe części i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia , nadając każdej bułeczce kształt serduszka . Całość posypujemy jeszcze odrobiną tartego parmezanu i odstawiamy na około 45 minut do wyrośnięcia .

    Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200ºC przez 15 minut aż wierzch ładnie się zarumieni .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KH_03-2016

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować