Pstrągi zapiekane z nutą czosnku i cytryny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryby oczyszczamy i patroszymy...
Myjemy,osuszamy i obtaczamy w mące pszennej solimy i pieprzymy ryby z obu stron .. Rozgrzewamy olej na patelni i wkładamy pstrągi. Smażymy po 5 min. z każdej strony. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem na dnie. W miseczce mieszamy miękkie masło, posiekany pęczek koperku i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Dokładnie mieszamy po czym faszerujemy każdego pstrąga. Rybki układamy w naczyniu żaroodpornym na każdą układamy plasterki cytryny. Tak przyrządzone ryby pieczemy w piekarniku 15-20min. w temp. 180 st. C. Po upieczeniu pstrągi wykładamy delikatnie na talerz tak by się nie rozpadły. Z powstałego płynu w naczyniu żaroodpornym robimy sos którym polejemy ryby (farsz, którym nadziewałam pstrągi pod wpływem temp. roztopił się i wypłynął do naczynia). Naczynie żaroodporne stawiamy na małym ogniu sos doprawiamy solą i pieprzem a gdy zacznie wrzeć wlewamy śmietankę połączoną z łyżką mąki, mieszamy i ściągam z ognia. Tak zrobionym sosem polewamy pstrągi.
Komentarze