przetwory na zimę - keczup z cukinii

4.5 (200 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 1 osoby

Keczup z cukinii sprawdza się doskonale jako sos do pizzy, jako dodatek do naleśników meksykańskich czy chili con carne. Polecam Wam ten przepis, oczywiście możecie regulować smak keczupu dodając mniej lub więcej przypraw.

  • 2 godz.
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • 1 1/2 kg obranej i pozbawionej nasion cukinii
    1/2 kg cebuli
    4 ząbki czosnku
    garść soli
    400 g koncentratu pomidorowego
    1 szklanka cukru
    1/2 szklanki octu
    1 łyżeczka pieprzu cayenne
    1 łyżeczka pieprzu
    1 łyżeczka papryki słodkiej
Wystaw ocenę:

4.5 (200 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Sosy

Przetwory na zimę - keczup z cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinię myję, obieram, pozbawiam nasion. Cebulę i czosnek obieram z łupinek. Cukinię i cebulę ścieram na tarce z dużymi oczkami, czosnek siekam. Warzywa umieszczam w dużym garnku, zasypuję solidną garścią soli, mieszam i zostawiam na całą noc.
    Warzywa zasypane solą gotuję około 20-30 minut, do momentu aż się rozgotują i powstanie papka. Po tym czasie dodaję cukier i ocet, mieszam. Gotuję kolejne 20 minut, na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając. Dodaję przyprawy i koncentrat, mieszam i gotuję kolejne 20 minut.
    W tym czasie przygotowuję słoiki wyparzając je w piekarniku (20 minut w temperaturze 120 stopni).
    Po 20 minutach miksuję warzywa na gładką masę, a następnie gorące umieszczam w słoikach. Słoiki dokładnie zakręcam, ustawiam do góry dnem i zostawiam do przestudzenia. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować