Przepis na to ciasto dostałam od koleżanki. Jego smak trudno opisać, ale jest pyszne i rozpływasię w ustach. Kto spróbuje, na pewno nie będzie żałował.
Składniki:
Biszkopt:
● 4 jajka
● 1 szklanka cukru
● po 1 szklance mąki ziemniaczanej i pszennej
● 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa:
● 7 jajek
● 1 szklanka cukru
● 1 szklanka mleka
● 25 dag orzeszków solonych
● 1 kostka masła
Poncz:
● sok z 1 cytryny
● 1 szklanka wody przegotowanej
● 2 łyżki cukru
Przepyszna kassata - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowujemy biszkopt:
białka ubijamy z cukrem i stale
mieszając, dodajemy po 1 żółtku,
a następnie obie mąki wymieszane
z proszkiem do pieczenia.
Pieczemy 35 minut
w temperaturze 180 °C.
2.Przygotowujemy masę: jajka
ubijamy z cukrem i mlekiem,
podgrzewamy i mieszając, zagotowujemy.
Po wystudzeniu ucieramy, stopniowo dodając
miękkie masło. Część orzeszków
solonych odkładamy do
dekoracji, resztę mielimy i dodajemy
do masy.
3.Biszkopt przekrawamy na pół.
Z podanych składników robimy
poncz, polewamy biszkopty. Na
spodni placek wykładamy połowę
masy, przykrywamy drugim
biszkoptem. Pozostałą masą
smarujemy wierzch i boki ciasta.
Dekorujemy orzeszkami.
Komentarze