Przepyszna kassata

4.48 (155 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Przepis na to ciasto dostałam od koleżanki. Jego smak trudno opisać, ale jest pyszne i rozpływasię w ustach. Kto spróbuje, na pewno nie będzie żałował.

Składniki:

  • Biszkopt:
    ● 4 jajka
    ● 1 szklanka cukru
    ● po 1 szklance mąki ziemniaczanej i pszennej
    ● 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Masa:
    ● 7 jajek
    ● 1 szklanka cukru
    ● 1 szklanka mleka
    ● 25 dag orzeszków solonych
    ● 1 kostka masła
    Poncz:
    ● sok z 1 cytryny
    ● 1 szklanka wody przegotowanej
    ● 2 łyżki cukru
Wystaw ocenę:

4.48 (155 ocen)

Zobacz również:

Desery Biszkopty Orzeszki

Przepyszna kassata - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Przepyszna kassata 1. Przygotowujemy biszkopt:
    białka ubijamy z cukrem i stale
    mieszając, dodajemy po 1 żółtku,
    a następnie obie mąki wymieszane
    z proszkiem do pieczenia.
    Pieczemy 35 minut
    w temperaturze 180 °C.
  • Przepyszna kassata 2. Przygotowujemy masę: jajka
    ubijamy z cukrem i mlekiem,
    podgrzewamy i mieszając, zagotowujemy.
    Po wystudzeniu ucieramy, stopniowo dodając
    miękkie masło. Część orzeszków
    solonych odkładamy do
    dekoracji, resztę mielimy i dodajemy
    do masy.
  • Przepyszna kassata 3. Biszkopt przekrawamy na pół.
    Z podanych składników robimy
    poncz, polewamy biszkopty. Na
    spodni placek wykładamy połowę
    masy, przykrywamy drugim
    biszkoptem. Pozostałą masą
    smarujemy wierzch i boki ciasta.
    Dekorujemy orzeszkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPK_02-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować