Przepyszna karkówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Po dokładnym umyciu karkówki kroimy ją na równe plastry. Mnie średnio wychodzi ok.10 sztuk na dwa dni obiadu.
Każdy solimy i pieprzymy z każdej strony.
2.Jeśli chcesz aby mięso było naprawdę wyśmienite przygotuj go dzien wcześniej tak aby poleżało w lodówce i marynacie przez co najmniej noc.
Jeśli przygotowujesz obiad w danym dniu wystarczy że mięso będzie marynowane przez godzinę co doda mu wyrazistego smaku.
3.MARYNATA
Do miseczki wlewamy 2-3 łyżki oleju i dodajemy 2 ząbki czosnku przeciśniete przez praskę. Dodajemy zioła prowansalskie a jeśli ich nie mamy to mogą byc wszelakie inne typu majeranek, oregano, kminek obowiązkowo, papryka.
Dokładnie wszystko mieszamy.
4.Każdy plaster karkówki smarujemy marynatą, układamy w naczyniu i odstawiamy najlepiej na całą noc do lodówki.
5.2,5 godziny przed obiadem smażymy karkówkę na patelni bez dodatkowego tłuszczu. My lubimy taką mocno przyrumienioną więc smażę każdy kawałek dokładnie. Następnie w naczyniu żaroodpornym z dodatkiem niewielkiej ilości tłuszczu podduszamy cebulę pokrojoną w półkrążki. Gdy cebulka lekko się przyrumieni dodaję ok. litra wody i bardzo rzadko ale czasami dodaję kostkę rosołową. Do naczynia żaroodpornego przekładam karkóweczkę i dak duszę pod przykryciem ok. 2 godzin.
Sosik który powstaje można "zabielic".
6.Tak przygotowane mięso jest naprawdę pyszne, zwłaszcza przygotowane dzień wcześniej - szkoda że zdjęcie nie odzwierciedla jej smaku.
Komentarze