1 duży słoik marynowanych pieczarek
4 korniszony
1 pierś z kurczaka
150 g żółtego sera
1 słoik marchewki z groszkiem
5 jajek
pęczek szczypiorku
majonez
jogurt naturalny
przyprawa do kurczaka
Przepyszna sałatka pieczarkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy przyprawą i podsmażamy na oleju.
Jajka gotujemy na twardo i drobno kroimy. Ogórki kroimy w małą kosteczkę. Marchewkę z groszkiem i pieczarki osączamy z zalewy. Majonez mieszamy po równo z jogurtem i doprawiam do smaku solą i pierzem.
2.Dno tortownicy o średn. 24 cm wykładamy folią spożywczą i układamy pieczarki trzonkami ku górze. Posiekany szczypiorek wsypujemy pomiędzy pieczarki, razem z kawałkami marchewki. Całość smarujemy sosem majonezowym. Następnie wykładamy marchewkę z groszkiem i kurczaka, znowu sos, później jajka i ogórki, sos i na końcu starty żółty ser. Całość mocno dociskamy. Chłodzimy kilka godzin po czym wywracamy szybkim ruchem z tortownicy na talerz lub paterę o odpowiedniej średnicy.
Komentarze