Tęczowy przekładaniec z jabłkami

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Ma mało kalorii, ale jest pyszny. Na pewno zadowoli nawet największego konesera ciast .

  • 3 godz.

Składniki:

  • SKŁADNIKI NA BISZKOPT:
    6 jaj
    1,5 szklanki mąki pszennej
    1 szklanka cukru
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 duże i 1 małe opakowanie śmietany 18%
    szczypta soli
    SKŁADNIKI NA MASĘ JABŁKOWĄ:
    1 kg soczystych jabłek
    3 galaretki wiśniowe lub truskawkowe
    pół szklanki wody
    SKŁADNIKI NA MASĘ NIEBIESKĄ:
    4 małe opakowania serka waniliowego
    3 niebieskie galaretki.
    1 szklanka wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tęczowy przekładaniec z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. WYKONANIE BISZKOPT:
    Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, następnie dodajemy cukier. Miksujemy aż cukier się rozpuści. NIe przerywając ubijania, dodajemy po jednym żółtku oraz mąkę wymieszanąz proszkiem do pieczenia. Biszkopt wylewamy do tortownicy o średnicy 24 cm,wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym do 150 stopni piekarniku ok 30 minut. Gdy biszkopt jest upieczony, jeszcze gorący wyjmujemy z piekarnika, odpinamy rant tortownicy, przekrawamy biszkopt na 2 placki. Na pierwszy blat wykładamy oba opakowania śmietany i przykrywamy drugim blatem lekko dociskajac ( czynność tę wykonujemy dość szybko aby biszkopt nie ostygł zbyt szybko). odstawiamy do wystudzenia.
  • 2. MASA JABŁKOWA:
    Jabłka obieramy, pozbywamy się gniazd nasiennych, wrzucamy do garnka z wodą i próżymy tak długo aż się rozpadną. Do gorącego musu wrzucamy suche galaretki i mieszamy aż się rozpuszczą. Odstawiamy do wystudzenia.
  • 3. MASA NIEBIESKA:
    Galaretki rozpuszczamy w szklance wody, serki przekładamy do miski. Gdy galaretki wystygną i zaczną lekko tężeć miksujemy z serkami na jednolitą masę. Odstawiamy do lodówki aż stężeje.
  • 4. PRZEŁOŻENIE CIASTA:
    Na biszkopt przełożony śmietaną wykładamy tężejącą masę z jabłek. Wkładamy na godzinę do lodówki. Sztywną masą niebieską napełniamy szprycę do tortów zakończoną gwiazdką. Biszkopt wyjmujemy z lodówki i dekorujemy dokładnie miejsce przy miejscu niebieską masą. Gdy cały wierzch będzie pokryty niebieską masą, ciasto wstawiamy ponownie do lodówki przynajmniej na godzinę.

Porady

Kolory galaretek można dowolnie zmieniać, wedle uznania.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować