Wspaniały , drożdżowy przekładaniec na odświętne śniadanko! Pyszny do porannej kawusi.Bardzo lubimy ciasto drożdżowe, stąd często gości ono na naszym stole w różnych postaciach.
2 godz.
Składniki:
50 dag mąki
5 dag świeżych drożdży
¼ litra mleka
4 żółtka
5-7 dag cukru
5 dag miękkiego masła
Laska wanilii
1 jajko do smarowania ciasta
szczypta soli
10 dag mielonych orzechów laskowych
2 dag cukru
5 dag daktyli
3-4 fig
5 dag suszonych wiśni
Ok. 1/3 szklanki konfitury z róży
Skórka pomarańczowa
Forma d pieczenia o wymiarach 24x24cm
Przekładaniec bakaliowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotuj rozczyn : drożdże z odrobiną cukru rozpuść w letnim mleku – odstaw na chwilę do rozpuszczenia mleka
Rozpuszczone drożdże wlej do miski oraz przygotuj rozczyn dodając część mąki tak aby rozczyn miał konsystencje gęstej śmietany – odstaw w ciepłe miejsce aż rozczyn podwoi swoją objętość
2.Z żółtek , cukru i ziarenek wanilii przygotuj kogel - mogel
Orzechy laskowe podpiecz w gorącym piekarniku, pozbaw skórki , zmiel w maszynce do orzechów
Figi i daktyle drobniutko posiekaj
Z dwóch białek ubij sztywną pianę, dodaj cukier i orzechy laskowe , wymieszaj starannie i odstaw
3.Połącz utarte żółtka z rozczynem , pomieszaj, dodaj powoli mąkę i masło , aż uzyskasz gładkie , lśniące ciasto
4.Wyrobione ciasto podziel na 3 części i pozostaw na chwilę pod ściereczką- niech odpocznie
Każdą z części ciasta rozwałkuj na wielkość dna przygotowanej formy.
Formę wyłóż papierem do pieczenia
5.Na wałku do formy przenieś pierwszą część ciasta i wyrównaj.
Rozsmaruj na cieście skośnymi pasami: konfiturę z róży, masę migdałową oraz bakalie dobierając je wg smaków i kolorów
Przykryj teraz kolejną część ciasta zlepiając dokładnie na brzegach ciasta
Rozłóż pozostałą część bakalii i masy skośnymi pasami w odwrotnym kierunku niż poprzednie i przykryj ostatnią warstwą ciasta.
Wierzch ciasta posmaruj rozbełtanym jajkiem
Rozsmaruj na cieście skośnie pozostałą masę oraz bakalie
Odstaw ciasto w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
6.Wyrośnięte ciasto wstaw do nagrzanego pieca 160 %C oraz piecz ca 40 minut
W przypadku przyrumienienia wierzchu ciasta, przykryj je papierem.
Ciasto przed wyjęciem z pieca sprawdź patyczkiem – powinien być suchy, wtedy ciasto jest gotowe.
Komentarze