Przekładaniec bakaliowy

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Wspaniały , drożdżowy przekładaniec na odświętne śniadanko! Pyszny do porannej kawusi.Bardzo lubimy ciasto drożdżowe, stąd często gości ono na naszym stole w różnych postaciach.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 50 dag mąki
    5 dag świeżych drożdży
    ¼ litra mleka
    4 żółtka
    5-7 dag cukru
    5 dag miękkiego masła
    Laska wanilii
    1 jajko do smarowania ciasta
    szczypta soli

    10 dag mielonych orzechów laskowych
    2 dag cukru
    5 dag daktyli
    3-4 fig
    5 dag suszonych wiśni
    Ok. 1/3 szklanki konfitury z róży
    Skórka pomarańczowa
    Forma d pieczenia o wymiarach 24x24cm
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Przekładaniec bakaliowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotuj rozczyn : drożdże z odrobiną cukru rozpuść w letnim mleku – odstaw na chwilę do rozpuszczenia mleka
    Rozpuszczone drożdże wlej do miski oraz przygotuj rozczyn dodając część mąki tak aby rozczyn miał konsystencje gęstej śmietany – odstaw w ciepłe miejsce aż rozczyn podwoi swoją objętość
  • 2. Z żółtek , cukru i ziarenek wanilii przygotuj kogel - mogel
    Orzechy laskowe podpiecz w gorącym piekarniku, pozbaw skórki , zmiel w maszynce do orzechów
    Figi i daktyle drobniutko posiekaj
    Z dwóch białek ubij sztywną pianę, dodaj cukier i orzechy laskowe , wymieszaj starannie i odstaw
  • 3. Połącz utarte żółtka z rozczynem , pomieszaj, dodaj powoli mąkę i masło , aż uzyskasz gładkie , lśniące ciasto
  • 4. Wyrobione ciasto podziel na 3 części i pozostaw na chwilę pod ściereczką- niech odpocznie
    Każdą z części ciasta rozwałkuj na wielkość dna przygotowanej formy.
    Formę wyłóż papierem do pieczenia
  • 5. Na wałku do formy przenieś pierwszą część ciasta i wyrównaj.
    Rozsmaruj na cieście skośnymi pasami: konfiturę z róży, masę migdałową oraz bakalie dobierając je wg smaków i kolorów
    Przykryj teraz kolejną część ciasta zlepiając dokładnie na brzegach ciasta
    Rozłóż pozostałą część bakalii i masy skośnymi pasami w odwrotnym kierunku niż poprzednie i przykryj ostatnią warstwą ciasta.
    Wierzch ciasta posmaruj rozbełtanym jajkiem
    Rozsmaruj na cieście skośnie pozostałą masę oraz bakalie
    Odstaw ciasto w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
  • 6. Wyrośnięte ciasto wstaw do nagrzanego pieca 160 %C oraz piecz ca 40 minut
    W przypadku przyrumienienia wierzchu ciasta, przykryj je papierem.
    Ciasto przed wyjęciem z pieca sprawdź patyczkiem – powinien być suchy, wtedy ciasto jest gotowe.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować