Przekładańce ziemniaczane

4.49 (163 ocen)

  • 40 min

Przekładańce to potrawa mojej babci. Gdy przyjeżdżałam w odwiedziny to serwowała dania z czasów jej młodości.

  • 40 min

Składniki:

  • Ciasto:
    1 kg mąki
    2 jajka
    szczypta soli
    woda


    Farsz:
    1 kg ziemniaków surowych
    1 cebula mała
    sól.pieprz
    vegeta, czubryca
Wystaw ocenę:

4.49 (163 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Przekładańce ziemniaczane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Przekładańce ziemniaczane 1. Zagnieść ciasto z podanych składników, rozwałkować na placki o grubości 5mm. Ziemniaki zetrzeć na drobnej tartce. Odcisnąć w woreczku płóciennym. Dodać przyprawy i cebulkę zeszkloną na tłuszczu , wymieszać. Masa powinna mieć konsystencję ciasta. Na placek równomiernie rozłożyć masę ziemniaczana. Placek zawinąć i pokroić na skośne małe kawałki. Wrzucić do osolonego wrzątku i gotować około 20 min. Wyjąć z wody, polać skwarkami i posypać zieleniną.

Porady

Bardzo dobre zalane gorącym mlekiem. Tak robiła moja babcia, cebula,

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować