Przekładańce

4.48 (159 ocen)

  • 60 min

Przepis ten dała mi babcia. Funkcjonuje on u nas od pokoleń i gości u nas często na stole

  • 60 min

Składniki:

  • 1,5kg ziemniaków
    3średnie cebule
    1kg mąki
    300ml wody
    1jajko
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

4.48 (159 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Przekładańce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy, ścieramy na tarce na papkę. Cebule kroimy na drobną kostkę i szklimy na oleju. Dodajemy ziemniaki doprawione solą i pieprzem do smaku i smażymy aż z ciemnieją. Odstawiamy do wystygnięcia nie mieszając ich.
  • 2. z mąki, wody, jajka i soli do smaku wyrabiamy ciasto o konsystencji pierogowej. Wyrobione ciasto dzielimy na 4części. Każdą z nich rozwałkowujemy na cienki prostokąt. Smarujemy przesmażonymi ziemniakami i zwijamy ciasno jak roladę
  • Przekładańce 3. kroimy na poprzeczne paski i gotujemy w osolonej wodzie. Po wypłynięciu wyjmujemy je i podajemy polane tłuszczem ze skwarkami
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.19 (411 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Makaron penne z kurczakiem i szpinakiem

To może cię zainteresować