Przekładańce z tarciną ziemniaczaną

5 (156 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 5 osób
  • Średni

Polecam danie mojej babci. Najsmaczniejsze zaraz po ugotowaniu. Chociaż przesmażane też smakują.

  • 3 godz.
  • Dla 5 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto:
    50 dkg mąki pszennej
    1 łyżka oleju
    szczypta soli
    około 1 szklanki cieplej wody
    1 jajko

    Tarcina ziemniaczana:
    1,5 kg ziemniaków surowych
    1 cebula
    sól.pieprz
    10dkg odgotowanych grzybów baranich rogów
Wystaw ocenę:

5 (156 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Dania główne Jajko

Przekładańce z tarciną ziemniaczaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Przekładańce z tarciną ziemniaczaną 1. Cebulę obrać , pokroić w kostkę , zeszklić na patelni.
  • przekładańce z tarciną ziemniaczaną 2. Ziemniaki obrać i zetrzeć na tartce. Następnie starte ziemniaki włożyć do woreczka płóciennego i dobrze wycisnąć sok. Tarcina powinna mieć konsystencję ciasta. Do tarciny dodać pieprz, sól, zeszkloną cebulę i drobniutko pokrojone grzyby, wymieszać .
  • przekładańce z tarciną ziemniaczaną 3. Na stolnicę wsypać mąkę zrobić dołek, wbić jajko, dodać olej i szczyptę soli. Zagnieść ciasto jak na pierogi.
  • przekładfaniec z tarciną ziemniaczaną 4. Ciasto podzielić na kilka kawałków. Ja podzieliłam na 4 części .
  • przekładaniec z tarciną ziemniaczaną 5. Z każdego kawałka uformować kulę i rozwałkować na placek o grubości około 5mm. Na placek równomiernie rozłożyć przygotowaną tarcinę.
  • przekładańce z tarciną ziemniaczaną 6. Placek zwinąć w rulon, nieco spłaszczyć i pokroić ukośnie na kawałki. Wrzucić do posolonego wrzątku i gotować 15 min. Po wyjęciu z wody polać skwarkami i posypać szczypiorkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować