Przekładańce z tarciną ziemniaczaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę obrać , pokroić w kostkę , zeszklić na patelni.
2.Ziemniaki obrać i zetrzeć na tartce. Następnie starte ziemniaki włożyć do woreczka płóciennego i dobrze wycisnąć sok. Tarcina powinna mieć konsystencję ciasta. Do tarciny dodać pieprz, sól, zeszkloną cebulę i drobniutko pokrojone grzyby, wymieszać .
3.Na stolnicę wsypać mąkę zrobić dołek, wbić jajko, dodać olej i szczyptę soli. Zagnieść ciasto jak na pierogi.
4.Ciasto podzielić na kilka kawałków. Ja podzieliłam na 4 części .
5.Z każdego kawałka uformować kulę i rozwałkować na placek o grubości około 5mm. Na placek równomiernie rozłożyć przygotowaną tarcinę.
6.Placek zwinąć w rulon, nieco spłaszczyć i pokroić ukośnie na kawałki. Wrzucić do posolonego wrzątku i gotować 15 min. Po wyjęciu z wody polać skwarkami i posypać szczypiorkiem.
Komentarze