Przekładana kostka cappuccino

4.5 (145 ocen)

  • 40 min

Smaczne ciasto biszkoptowe z posmakiem kawy i delikatna nutką alkoholu.

  • 40 min

Składniki:


  • 4 jajka
    szczypta soli
    1/3 szklanki cukru
    1 cukier waniliowy
    2 łyżeczki kakao
    3/4 szklanki mąki
    0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    BISZKOPT JASNY:
    3 jajka
    0,5 szklanki cukru
    szczypta soli
    0,5 szklanki mąki
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    NAPAR KAWOWY
    1 szklanka wody
    4 łyżki kawy rozpuszczalnej
    4 łyżeczki cukru pudru - lub do smaku
    2 łyżki amaretto
    KREM:
    1 litr śmietany 30 %
    4 łyżki cukru
    1 śmietan-fix
    kakao do przyozdobienia
Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Zobacz również:

Desery

Przekładana kostka cappuccino - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Przekładana kostka cappuccino 1 1. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem soli. Następnie dodajemy cukier oraz cukier waniliowy. Ubijamy do pozbycia się kryształków cukru - polecam cukier drobny. Na koniec dodajemy po jednym żółtku i jeszcze chwilkę miksujemy. Mąkę, mąkę ziemniaczaną oraz kakao i proszek do pieczenia przesiewamy do miski i delikatnie mieszamy z pianą z białek.
  • Przekładana kostka cappuccino 2 2. Gotowe ciasto wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok 25 min w temp. 180'C. Gotowy biszkopt pozostawiamy do przestygnięcia. Przygotowujemy drugi biszkopt tym razem jasny. Czynność więc powtarzamy. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem soli. Następnie dodajemy cukier oraz cukier waniliowy. Ubijamy do pozbycia się kryształków cukru - polecam cukier drobny. Na koniec dodajemy po jednym żółtku i jeszcze chwilkę miksujemy. Mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiewamy do miski i delikatnie mieszamy z pianą z białek. Gotowe ciasto wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok 25 min w temp. 180'C. Pozostawiamy do przestygnięcia. Ciemny biszkopt kroimy wzdłuż na dwa płaty ciasta i kropimy
  • Przekładana kostka cappuccino 3. Wrzącą wodę wlewamy do miseczki dodajemy kawę rozpuszczalną oraz cukier puder i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy likier amaretto i ponownie mieszamy.
  • Przekładana kostka cappuccino 4 4. Gotową kawą nasączamy biszkopt jasny.
  • Przekładana kostka cappuccino 5 5. Śmietanę 30% ubijamy na niskich obrotach, aż będzie sztywna, pod koniec ubijania dodajemy cukier oraz śmietan - fix.
  • Przekładana kostka cappuccino 6. Składamy ciasto: Płat biszkopta kakaowego, 1/3 kremu śmietankowego, biszkopt jasny nasączony kawą oraz ponownie 1/3 kremu i przykrywamy kolejnym płatem kakaowym oraz pozostałym kremem. Całość posypujemy kakao do smaku. Ciasto schładzamy ok 4h. Smacznego !!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować