Przekąski z cieciorki

5 (194 ocen)

  • 2 godz.

Chrupiące zdrowe przekąski pieczone praktycznie bez tłuszczu. Idealnie nadają się na chrupanie przed telewizorem zamiast orzeszków lub chipsów.

  • 2 godz.

Składniki:

  • - 200 g ciecierzycy
    - łyżka oleju rzepakowego
    - papryka ostra, papryka słona, sól, zioła prowansalskie
Wystaw ocenę:

5 (194 ocen)

Zobacz również:

Orzeszki Przystawki Przekąski

Przekąski z cieciorki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciecierzycę namaczamy trzykrotnie w wodzie przez kilka godzin (ja przygotowuję ją sobie dzień wcześniej lub na rano - jeśli będę piekła po południu).
  • 2. Następnie cieciorkę gotujemy przez około 45 minut w wodzie, w której się moczyła, trochę świeżej wody i doprawiając ją około łyżeczką soli. Gotujemy ją tak, aby była al dente.
  • 3. Miękką ciecierzycę odsączamy z wody, mieszamy z olejem rzepakowym oraz podanymi przyprawami (do smaku).
  • 4. Cieciorkę pieczemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w piekarniku nagrzanym do 170 st (+termoobieg) przez około 25-35 minut. Pieczemy ją tak aby byłą chrupiąca, ale nie przesuszona w środku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciecierzyca Olej

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować