Ryżowe przekąski

4.5 (142 ocen)

Zostało Ci ryżu po obiedzie? Wykorzystaj go na pyszną ryżową przekąskę!

Składniki:

  • Składniki

    -0,5 torebki ugotowanego ryżu brązowego,
    -1 torebka ryżu białego,
    -1 duży ogórek kiszony,
    -6 plasterków szynki,
    -1 cebula,
    -1 jajko,
    -2 łyżki bułki tartej,
    -sól, pieprz.

    Dodatkowo:

    - bułka tarta do obtoczenia,
    -olej do smażenia.
Wystaw ocenę:

4.5 (142 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Przekąski Kulki

Ryżowe przekąski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ogórka, szynkę i cebulę kroimy w drobną kostkę. Następnie cebulę smażymy na złoty kolor.
    Ryż wsypujemy do miski, dodajemy ogórka, szynkę i cebulę, doprawiamy do smaku, wbijamy jajko, wsypujemy bułkę i mieszamy.
  • 2. Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej.
    Z masy formujemy małe kuleczki, obtaczamy w bułce tartej i wrzucamy na patelnię. Smażymy do zrumienienia.
    Smacznego :o)

Porady

Formując kulki, warto jest ręce co jakiś czas zwilżać zimną wodą, dzięki temu będą się bardziej zlepiać.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryż

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować