Przekąska z kalarepą

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Skończyłam szkołę gastronomiczną. Obecnie nie pracuję, bo zajmuję się dziećmi i prowadzę z mężem niewielkie gospodarstwo rolne. W naszym menu przeważają potrawy bezmięsne.

Składniki:

  • ● 3 średnie kalarepy
    ● 3 duże młode marchewki
    ● 3 nieduże cukinie
    ● 3 łyżki masła
    ● 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
    ● łyżka posiekanego koperku
    ● cukier
    ● sól
    ● świeżo mielony pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Przekąska z kalarepą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Przekąska z kalarepą 1. Warzywa myjemy pod bieżącą
    wodą, a następnie obieramy
    i kroimy: kalarepę w kostkę
    wielkości ok. 3 cm, a marchewkę
    w słupki wielkości ok. 5 cm.
    W rondlu roztapiamy masło, wrzucamy warzywa i dusimy
    pod przykryciem ok. 5 minut.
    Wlewamy wino, doprawiamy
    cukrem, solą i pieprzem. Gotujemy
    na małym ogniu ok. 10
    minut, nie przykrywając rondla
    i mieszając od czasu do czasu.
    Zdejmujemy z ognia.
  • 2. Cukinie myjemy, przekrawamy
    wzdłuż na ćwiartki i usuwamy
    gniazda nasienne. Kroimy
    w słupki wielkości ok. 5 cm
    i wrzucamy do reszty warzyw.
    Dusimy jeszcze ok. 5 minut.
  • 3. Tuż przed końcem gotowania
    danie posypujemy posiekanym
    koperkiem. Możemy podawać
    na gorąco – z ryżem lub
    makaronem, albo na zimno, polane
    sosem winegret.

Porady

● Zdarza się, że kalarepa, zwłaszcza ta nie najmłodsza, ma już zdrewniały, suchy środek. By potrawa była smaczniejsza, warto go usunąć. ● Tak przygotowane warzywa świetnie nadają się również jako farsz do wegetariańskich naleśników. Dodatkowo można je polać np. sosem pomidorowym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kalarepa

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_04-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować