Duszone buraczki z kalarepą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pora posiekać, obranego buraka pokroić w kostkę (max 1 x 1 cm). W garnku rozgrzać tłuszcz, dodać pora oraz buraka, wsypać kozieradkę, słodką i ostrą paprykę, imbir i cynamon. Smażyć 2 – 3 min, mieszając. Następnie wlać sos sojowy, sok z cytryny i 2/3 szklanki wody. Wymieszać i dusić 20 - 25 min, dość często mieszając. Gdyby płyn zbytnio odparował, dolać pozostałą ilość wody.
2.Do zawartości garnka dołożyć obraną i pokrojoną w kostkę kalarepę (max 1 x 1 cm), wymieszać i dusić jeszcze ok. 20 min (do miękkości warzyw), co jakiś czas mieszając.
3.Na końcu dodać jogurt, posiekane zioła oraz przyprawy do smaku. Wymieszać i podawać na ciepło.
Komentarze