Duszone buraczki z kalarepą

0 (0 ocen)

Prosta i smaczna jarzynka do obiadu. Dość oryginalne połączenie składników i mnóstwo aromatu ze świeżych ziół oraz przypraw. Polecam!

Składniki:

  • 1 duży czerwony burak (450 g)
    3 nieduże kalarepy (łącznie 450 g)
    20 cm – owy kawałek smukłego pora
    2 łyżki posiekanej bazylii
    1 łyżka posiekanej mięty
    1 łyżka posiekanej natki pietruszki
    1 łyżka posiekanego koperku (np. nać kopru anyżowego – fenkuła)
    4 łyżki oliwy lub oleju
    200 g jogurtu naturalnego typu greckiego 10% tłuszczu
    ok. 1 szklanka wody
    3 łyżeczki soku z cytryny
    3 łyżeczki jasnego sosu sojowego
    1 łyżeczka mielonych nasion kozieradki
    1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
    ½ łyżeczki imbiru mielonego
    ½ łyżeczki cynamonu mielonego
    szczypta papryki ostrej mielonej
    sól do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Duszone buraczki z kalarepą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Duszone buraczki z kalarepą 1. Pora posiekać, obranego buraka pokroić w kostkę (max 1 x 1 cm). W garnku rozgrzać tłuszcz, dodać pora oraz buraka, wsypać kozieradkę, słodką i ostrą paprykę, imbir i cynamon. Smażyć 2 – 3 min, mieszając. Następnie wlać sos sojowy, sok z cytryny i 2/3 szklanki wody. Wymieszać i dusić 20 - 25 min, dość często mieszając. Gdyby płyn zbytnio odparował, dolać pozostałą ilość wody.
  • Duszone buraczki z kalarepą 2. Do zawartości garnka dołożyć obraną i pokrojoną w kostkę kalarepę (max 1 x 1 cm), wymieszać i dusić jeszcze ok. 20 min (do miękkości warzyw), co jakiś czas mieszając.
  • Duszone buraczki z kalarepą 3. Na końcu dodać jogurt, posiekane zioła oraz przyprawy do smaku. Wymieszać i podawać na ciepło.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować