Proziaki (Fajercuchy) czyli tzw bieszczadzki chlebek dla ubogich

4.5 (166 ocen)

  • 20 min

Wczoraj wróciłam z Bieszczad, zakochałam się w tamtejszych Górach. Wymieniałam swoje doświadczenie kulinarne z innymi gospodyniami. Na wstępie podzielę się z proziakami. Bardzo łatwy, tani i mega szybki sposób na upieczenie tzw. bieszczadzkiego chlebka dla biednych. Tu zna go każdy. HIT MIESIĄCA

  • 20 min

Składniki:

  • 250 ml maślanki, kefiru lub zsiadłego mleka
    14 łyżek mąki pszennej
    łyżeczka soli
    łyżeczka cukru
    pół łyżeczki sody
    1 jajko kurze
Wystaw ocenę:

4.5 (166 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Przystawki

Proziaki (fajercuchy) czyli tzw bieszczadzki chlebek dla ubogich - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W misce wymieszać maślankę z solą sodą cukrem i jajkiem. Roztrzepać. Dodać mąkę, wymieszać trzepaczką a następnie dodać mąkę i wymieszać ręką. Dobrze wyrobić, podsypując mąką, aż przestanie się lepić. Zrobić wałek, odcinać plastry i te obtaczać w mące i nadawać im kształt przyklepując dłońmi albo podłużny albo owalny. Piec na teflonowej patelni suchej aż się zrumienią dobrze, przewrócić na drugą stronę i dopiec.

    Podawać ciepłe lub zimne, do marmolad, konfitur, sałatek, przekąsek lub do kanapek.
    Traktować jak zwykłe pieczywo czyli można robić z nich kanapki itp lub traktować szczególnie podając na stół na przyjęcia jako czekadełko lub do przekąsek. Idealne z masełkiem zwykłym lub czosnkowym.
    HIT MIESIĄCA

    Smacznego!!!

Porady

można dodać do nich mak, zioła suszone lub inne ale wg mnie najsmaczniejsze są zwykłe naturalne

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować