Prowansalski kurczak z serem i szpinakiem

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Prowansalski kurczak z serem i szpinakiem, purée z ziemniaków, a do tego świeży ogórek. Pysznie, zdrowo, zielono mi...

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • PROWANSALSKIE PIERSI KURCZAKA::
    - pierś z kurczaka (pojedyncza): 2 sztuki
    - zioła prowansalskie: 2 łyżeczki
    - ser żółty: 2 plastry
    - szpinak (świeży/listki): 150 gramów
    - masło: 1 łyżka
    - sól: 0.5 łyżeczki
    - pieprz: 0.5 łyżeczki
    - olej (rzepakowy): 2 łyżki
    - śmietana (18 %): 1 łyżka
    PURéE Z ZIEMNIAKóW::
    - zeimniaki (duże): 3 sztuki
    - śmietana (18%): 1 łyżka
    - sól: 1 łyżeczka
    - szczypior (posiekany): 1 łyżka
    DODATEK::
    - ogórek zielony (świeży/obrany): 10 plastrów
    - jogurt grecki: 4 łyżki
    - cukier: 1 szczypta
    - sól (do smaku): 1 szczypta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Prowansalski kurczak z serem i szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obrać ziemniaki, pokroić w plasterki, ugotować w osolonej wodzie (18-20 minut). Odcedzić, zmiksować ze śmietaną na purée.
  • 2. W czasie, gdy gotujemy ziemniaki na patelni rozgrzać olej, dodać masło, sól i pieprz, wrzucić szpinak, smażyć 4-5 minut. Szpinak przełożyć do blendera, zmiksować ze śmietaną.
  • 3. Zioła prowansalskie zmielić w młynku lub utrzeć w moździerzu. Piersi kurczaka posypać przyprawami, smażyć na rozgrzanym oleju po 5 minut z każdej strony. Na piersi z kurczaka położyć plasterek sera, przykryć patelnię pokrywką, zdjąć z ognia. Ser pod wpływem temperatury rozpuści się.
  • 4. Jogurt wymieszać z solą i cukrem, polać nim ogórki.
  • 5. Piersi kurczaka podawać z musem szpinakowym, aksamitnym purée ziemniaczanym i świeżym ogórkiem polanym jogurtem. Udekorować szczypiorkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować