Prowansalski kurczak z serem i szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Obrać ziemniaki, pokroić w plasterki, ugotować w osolonej wodzie (18-20 minut). Odcedzić, zmiksować ze śmietaną na purée.
2.W czasie, gdy gotujemy ziemniaki na patelni rozgrzać olej, dodać masło, sól i pieprz, wrzucić szpinak, smażyć 4-5 minut. Szpinak przełożyć do blendera, zmiksować ze śmietaną.
3.Zioła prowansalskie zmielić w młynku lub utrzeć w moździerzu. Piersi kurczaka posypać przyprawami, smażyć na rozgrzanym oleju po 5 minut z każdej strony. Na piersi z kurczaka położyć plasterek sera, przykryć patelnię pokrywką, zdjąć z ognia. Ser pod wpływem temperatury rozpuści się.
4.Jogurt wymieszać z solą i cukrem, polać nim ogórki.
5.Piersi kurczaka podawać z musem szpinakowym, aksamitnym purée ziemniaczanym i świeżym ogórkiem polanym jogurtem. Udekorować szczypiorkiem.
Komentarze